Četvrtak 22.05.2014.
20:51
Blic

BiH strahuje od antraksa

Kao jedna od posledica poplava mogla bi da bude pojava antraksa
 

- Do danas imamo potvrđenu smrt tri osobe u FBiH od posledica utapanja - kazao je ministar zdravlja FBiH Rusmir Mesihović, dok je ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić potvrdio da je u tom entitetu smrtno stradalo 17 osoba.

Najviše je poginulih s područja Doboja gde se utopilo devet osoba, od čega su njih pet bili starci u devetoj deceniji života koji nisu uspeli na vreme da se evakuišu.

Ministri su istakli da je sada najvažnije preduzeti mere kojima bi se sprečilo izbijanje zaraza, kao i da sada nema takvih pojava, ali je situacija “epidemiološki nesigurna"

Veterinarski fakultet Sarajevo formirao je krizni štab i aktivirao svoju veterinarsku službu koja deluje u sastavu Federalne uprave Civilne zaštite.

- Stručni tim Veterinarskog fakulteta obilaziće ugrožena i pogođena područja i predlagati konkretne mere - rekao je dekan tog fakulteta Nihad Fejzić.

Od bolesti koje prete stanovništvu, ali i životinjama, Fejzić napominje antraks čije su spore, kojih i inače ima u tlu, sada rasute svuda. One su smrtonosne, kako za životinje tako i za ljude i sada su tamo gde ih nikad nije bilo niti bi ih trebalo biti.
 

2024 © - Vesti online