Četvrtak 22.05.2014.
18:42
Beta

"Pomoć EU samo za infrastrukturu"

EU neće davati novac za sanciju privatne imovine: Ivica Dačić
 

Pomoć EU, prema rečima Dačića, može se koristiti samo za obnovu infrastrukture, škola, bolnica i sličnih objekata.

Dačić je za Televiziju Pink naglasio da treba organizovati donatorske konferencije "na različitim stranama", jer je Srbija osim od EU dobija pomoć i od Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Što se tiče sredstava iz evropskog Fonda solidarnosti, Dačić je ponovio da u narednih 10 nedelja treba napraviti procenu štete od poplava, kako bi Srbija aplicirala za sredstva iz tog fonda.

Sredstva iz Fonda solidarnosti Srbija bi dobila u septembru ako zahtev podnese u junu, rekao je Dačić i dodao da se radi o sumi od nekoliko desetina miliona evra.

"Mi se nadamo da će biti reči o nekoliko desetina miliona evra, ali podsećam da je to (Fond solidarnosti) samo jedan od izvora donacija", kazao je Dačić.

Nakon aplikacije za pomoć Evropska komisija će izvršiti proveru podataka o šteti, a ako odobri isplatu pomoći, Evropski parlament će morati da potvrdi tu odluku.

Potpredsednik Vlade kazao da će evropski komesar za regionalni razvoj Johanes Han, koji je nadležan za Fond solidarnosti, prekosutra doći u Srbiju, obići poplavljena područja i sastati se sa premijerom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima.

2024 © - Vesti online