Četvrtak 22.05.2014.
14:46 >> 17:36h
Beta

Rusija traži objašnjenja zbog prinčevog ispada

Princ lupa kao buz... pardon, kao "maksim po diviziji"

"Ako su te reči stvarno izgovorene, to naravno ne služi na čast budućem britanskom monarhu", izjavio je portparol ministarstva Aleksander Lukačevič.

"Tražili smo zvanična objašnjenja britanskih vlasti o izjavi princa Čarlsa", u kojoj on navodno poredi politiku Putina sa politikom nacističkog lidera Adolfa Hitlera, dodaje se.


Prethodno je jedan izvor iz britanske vlade rekao da će britansko Ministarstvo spoljnih poslova primiti danas ruskog visokog diplomatu povodom spornih komentara princa Čarlsa.

Britanski princ Čarls izazvao je polemiku u javnosti komentarima u kojima je poredio akcije ruskog predsednika u Ukrajini s politikom Adolfa Hitlera.

Obraćajući se Merien Ferguson (78) koja je opisivala nedaće svoje porodice dok je bežala pred nacističkom invazijom Poljske, "princ je rekao: 'Putin sada radi skoro isto što je radio Hitler'".

Portparol sluzbe princa Čarlsa u Londonu rekao je da oni "ne komentarišu privatne razgovore". "Ali, ukazujemo da princ Čarls nije želeo da daje javne političke izjave u jednom privatnom razgovoru", dodao je porparol.

Moskva nije komentarisala ove navode, ali prema pisanju Dejli mejla, ruske diplomate zatražile su sastanak u Forin ofisu kako bi se informisale da li je ta izjava "zvaničan stav".

Premijer Dejvid Kameron i potpredsednik vlade Nik Kleg stali su odbranu prava princa Čarlsa da iznosi svoja lična mišljenja uprkos tome što je prestolodanslednik.

Princ Čarls i ruski predsednik Putin trebalo bi da se sastanu, kako je ranije najavljeno, 6. juna na obeležavanju 70. godišnjuice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, u Drugom svetskom ratu.

2024 © - Vesti online