Četvrtak 22.05.2014.
10:05
Srna

"Od ovakvih poplava nema odbrane"

Bujica nosila sve sa sobom u Trsteniku
 

Prema njegovim riječima, termini "stogodišnje" ili "hiljadugodišnje vode" znače da je verovatnoća pojave tolike količine vode na nekoj tački jednom u 100 ili hiljadu godina.

Šteta veća nego NATO bombardovanje

Puzović tvrdi da je materijalna šteta u Srbiji veća od one koja je nanesena bombardovanjem i da će se u Srbiji, ali i Republici Srpskoj posledice osećati narednih pet do 10 godina. Dodatni problem biće pojava klizišta koja će biti aktivna, kako kaže Puzović, ko zna koliko godina.

"U Republici Srpskoj sve je sigurno veće od tih stogodišnjih voda. U Obrenovcu, na Kolubari i Ljigu takođe. Ova poplava veća je od onih 1926. i 1965. godine. Čak i da su sve reke imale regulisane tokove sve bi bilo odneseno", rekao je Puzović za "Glas Srpske".

Kad je, tvrdi Puzović, na metar kvadratni palo 200 litara vode i kad je reka Bosna imala talas visok šest metara i 5.000 metara kubnih vode u sekundi, a Vrbas skoro 3.000 metara kubnih, te dve reke su u jednom trenutku bile kao Dunav.

On ističe da je i u Srbiji palo 200 litara kiše po metru kvadratnom i tu se stvorio taj poplavni talas od kojeg nije bilo odbrane. Prema njegovim rečima, još se dugo neće saznati razlozi pojave takvog ciklona iznad BiH i Srbije.

"Postoje različita nagađanja o pojavi tog megaoblaka - da je to zbog prevelikog zagađenja, zbog promene strujanja vazdušnih masa i slično. U Srbiji za godinu padne do 650 litara kiše po metru kvadratnom, a kada za dva dana padne 200 litara, onda sve postaje kao asfalt, zemlja ne upija", objasnio je Puzović.

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

On je dodao da su svi vodotoci u Srpskoj i FBiH pali, Vrbas i Bosna su se vratili u korita, velike vode su prošle i spuštaju se prema Srbiji.

"Vrh talasa prošao je Šabac i Mitrovicu, ide ka Beogradu i on se rasplinjava. Ono što se desilo u Hrvatskoj dalo je šansu Bijeljini i nizvodnom delu da preživi.  Pucanjem nasipa usporio se put tog poplavnog talasa i on se rasplinuo", napomenuo je Puzović.

2024 © - Vesti online