Sreda 21.05.2014.
20:00
B92

Kako pametno koristiti društvene mreže u kriznim trenucima?

Društvene mreže kao što su Fejsbuk i Tviter mogu predstavljati značajnu pomoć za otkrivanje nastradalih ali i za pružanje pomoći ljudima kojima je ona potrebna u najkraćemo mogućem roku

Pazite šta "šerujete" i postavljate na društvene mreže

Osnovna pravila kojih bi trebalo da se pridržavate na društvenim mrežama u slučaju krizne situacije:

- Proverite autentičnost svake informacije koje nameravate da objavite i obrišite je nakon prestanka njene relevantnosti

- Budite kratki i koncizni

- Ostavite vreme objavljivanje ispred posta

- Ostavite vaš kontakt ili kontakt osobe na koju se post odnosi kao i njegovu svrhu

- Iskoristite uticajne osobe i spomenite ih u postu kako biste privukli veći broj osoba da ga vidi

- Pokušajte da direktno spojite ljude kojima je pomoć potrebna sa osobama koje tu pomoć nude

- Koristite #hashtagove radi bolje preglednosti

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

PLUS:

- Kako bi pojedinci što efikasnije pomagali službenim organima svojim obaveštenjima i informacijama potrebno je da uz svoje postove postave i vreme objavljivanja ispred same informacije, broj telefona kako bi ih bilo moguće kontaktirati i proveriti činjenice kao i broj telefona osobe kojoj je potrebna ili nudi pomoć. Takođe, važno je naglasiti šta je u pitanju, da li se nudi prevoz, smeštaj, namirnice ili nešto drugo od vitalnog značaja za nastradale.

- Isto tako, postavljanje adekvatnih #hashtagova omogućiće da poruku vidi što veći broj ljudi koji mogu da pomognu ili kojima je pomoć potrebna, a sam post će se takođe naći u klasi koja se sortira na osnovu određene teme, pa će do njega moći da se znatno lakše dođe, naspram pretraživanja svih objavljenih postova, poput - #poplava, #poplave, #SerbiaFloods.

- Spominjanje uticajnih osoba u postu, pogotovo ako posedujete mali broj sledbenika, takođe može biti dobar način da se proširi broj osoba do koje će informacija stići, pogotovo ukoliko ta osoba reši da je dalje prosledi svojm sledbenicima.

- Od izuzetne važnosti je da se sve informacije koje se objavljuju, kao i pripadajući hashtagovi, koriste samo u svrhu pomoći i informisanja i da se, po nekom generalnom pravilu, ne retvituju ako su starije od tri sata, posebno u situacijama u kojma vreme ima jako bitnu ulogu kako se spasioci ne bi dodatno zbunjivali ili izlagali prevelikoj količini podataka koji više nisu aktuelni.

- S obzirom da ne postoje adekvatni filteri koji bi sortirali prioritet postova i potvrdili autentičnost i istinitost istih, na pojedincima je da budu odgovorni i plasiraju relevantne informacije kako se ne bi stvorila konfuzija.

2024 © - Vesti online