Sreda 21.05.2014.
13:08
Beta

"Iskakao sam iza spomenika i prepadao Merkelovu"

"Pre ulaska u politiku, nikada nisam imao problem sa sudom": Silvio Berluskoni
 


"Potrebne su nam radikalne promene, ili će ekonomska situacija primorati nas, kao i druge evropske zemlje, da napustimo evro i da se vratimo nacionalnim valutama", rekao je Berluskoni u sinoćnjem intervjuu za BBC.

Prema njemu, neujednačena ekonomska politika EU preti opstanku evrozone. On je rekao da je EU daleko od toga da postane Ujedinjene Države Evrope, da Unija ima neujednačenu ekonomsku i poresku politiku, i nema nikakvu spoljnu politiku.

"Kad me je (bivši predsednik SAD) Džordž Buš pozvao da me pita s kim da razgovara da bi razumeo evropski stav o Iraku, ja sam mu rekao da proba da kontaktira sve", rekao je Berluskoni.

On je takođe kritikovao bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija, s kojim se nije slagao oko Libije zbog njegovog nastojanja da svrgne libijskog vođu Moamera Gadafija 2011.

Sarkozi je "strahovao da će moje prijateljstvo s Gadafijem sprečiti Libiju da snabdeva Francusku naftom i gasom", rekao je Berluskoni u intervjuu koji je dao u Milanu.

"Zato je delovao pre drugih zemalja da napadne Libiju i Gadafija, i ja mislim da je to bila velika greška", dodao je Berluskoni.

Bio sam prijatelj sa mnogim političarima

Ali je ipak naglasio da je svoju politiku zasnivao na "prijateljskim odnosima sa svim svojim kolegama".

"Imao sam dugoročna prijateljstva sa Džordžom Bušom, Vladimirom Putinom, Hoseom Marijom Asnarom, Tonijem Blerom, mnogim drugim. Skoro je nemoguće nemati prijateljski odnos", rekao je Berluskoni.

Rekao je da kada je 2008. iskočio iza spomenika u Trstu i viknuo "kuku" nemačkoj kancelarki Angeli Merkel kad je dolazila na razgovore, to bila šala i da je samo ponovio šalu koju mu je nekoliko dana ranije priredio Vladimir Putin u Sankt Peterburgu. Rekao je da je Merkelovoj to bilo zabavno.

Berluskoni je rekao da je zaista bio u veoma dobrim odnosima s Angelom Merkel, ali je dodao da se njihov odnos pogoršao 2013. kada nije mogao da ispuni ekonomska obećanja koja joj je dao.

On je priznao da su navodi protiv njega oko korupcije, neplaćenih poreza i seks žurki narušili njegov ugled u inostranstvu, ali, kako kaže, urpkos tome "Italijani znaju vrlo dobro da ništa od toga nije istina".

"Od kad sam ušao u politiku umešan sam u 57 suđenja, a prethodno nikad nisam imao posla s sudijama. U 46 slučajeva optužbe su odbačene, a još se bavim optužbama u vezi s mojom imovinom", rekao je Berluskoni.

2024 © - Vesti online