Utorak 20.05.2014.
17:56
Beta, klix.ba

Sava i dalje plavi Bosansku Posavinu

Opasnost i dalje nije prošla: Brčko pod vodom
 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je danas obišao ugrožene delove opština Žepče i Maglaj situaciju na terenu opisao je rečima: "Katastrofa, katastrofa...".

Na području Tuzle od jutros se pojavilo više od deset novih klizišta, od kojih su neka i na groblju, a novih klizišta ima i na području Donjeg Vakufa.

Zbog opasnosti po zdravlje, Štab civilne zaštite Federacije BiH i nadležne poljoprivredne i zdravstvene institucije sa područja Zeničko-dobojskog kantona preporučili su stanovništvu poplavljenih područja da ne konzumiraju povrće, a posebno salatu, spanać, blitvu, luk i slične povrtarske kulture zbog opasnosti od kontaminacije teškim metalima i organskim zagađivačima, kao i mogućnosti širenja zaraznih bolesti.

U BiH i dalje teška situacija

Preko stotinu volontera i zaposlenih od jutros rade na čišćenju sportskih terena i velikog parka na Kamberovića polju kod Zenice uz reku Bosnu. Veliki broj žitelja sela oko Zenice izmešten je u Zenicu u prihvatni centar.

Oko 1.500 pripadnika Oružanih snaga BiH i angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu poplavljenih područja, a Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da će na sanaciji terena pogođenih poplavama biti angažovano 2.000 nezaposlenih građana.

Tužilaštvo BiH, zajedno s entitetskim tužilaštvima i organima bezbednosti upozorilo je da "budno prati dešavanja prouzrokovana velikim poplavama i elementarnim nepogodama u BiH". U saopštenju se ističe da će svi počinioci krivičnih dela – ilegalnog profitiranja, krišćenja teške situacije, krađa, poskupljenja roba i usluga, biti procesuirani i najstrožije kažnjeni.

U Bosanskom Šamcu potopljene stotine grla stoke

Situacija u Bosanskom Šamcu je i dalje teška. Na području ove opštine je stradao i veliki broj domaćih životinja, naročito stoke na privatnim imanjima. Prema informacijama sa farme Borojević, koja se nalazi, kako objašnjavaju meštani, između sela Tišine i Grebnice, utopio se ogroman broj krava na jednom mestu.

Načelnik službe civilne zaštite Opštine Šamac Boro Bogdanović rekao je za portal Klix.ba da je u Bosanskom Šamcu ogroman broj životinja stradao na području cele opštine, ali da nema tačne podatke za konkretnu farmu. Sa Šamcem je još uvek onemogućena telefonska komunikacija, osim putem mobilnih telefona
"Već se razboleva, vidite koje su temperature. Pod hitno se taj problem mora rešiti. Mi smo dali upozorenje, a tek nakon 12 sati su u tim selima počeli izvlačiti stoku. Tačno je da na farmi Borojević ima uginule stoke, da li 100 ili 150 grla ili više, ja to ne znam. Mrtve stoke ima po celoj opštini", kaže Bogdanović.

2024 © - Vesti online