Utorak 20.05.2014.
10:51
Srna, Beta

Jača saradnja Kine i Rusije, Amerika u strahu!

Vladimir Putin, predsednik Rusije stigao je u Peking
 

U razgovorima između lidera u Šangaju, dve strane su razgovarale o spektru bilateralnih pitanja. Tokom posete biće doneseno niz važnih dokumenata u oblasti trgovine, ekonomije, energetike i humanitarnoj sferi, a planirano je i potpisivanje brojnih sporazuma, posebno o izvozu ruskog gasa Kini.

Putin: Odnosi s Kinom prioritet

Predsednici dve zemlje razgovaraće i o perspektivama rusko-kineske saradnje na međunarodnoj sceni. Ruski predsednik će u Šangaju 21. maja učestvovati na Četvrtoj konferenciji interakcija i izgradnje mera poverenja u Aziji. Putin će imati i niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima konferencije.

Uskoro i vojni savez

Ruski stručnjak za Kinu Vasilij Kašin smatra da gasni  sporazum donosi Pekingu "de fakto savezništvo sa Rusijom" i dodao da se "u daljoj budućnosti ne može isključiti puni vojni savez" dve zemlje.

"Biće, doduše, potrebne godine da Kina u ruskoj ekonomiji dobije ulogu kakvu ima EU. A kada se to bude desilo, i Kina i Rusija biće manje izložene potencijalnim pritiscima Zapada što će, naravno, uticati na spoljnu politiku obe zemlje", rekao je Kašin iz Centra za
analizu strategija i tehnologija u Moskvi.

Moskva i Peking pregovaraju o uslovima izuzetno lukrativnog sporazuma o prodaji ruskog gasa Kini, a zvaničnici kažu da bi taj posao mogao biti završen na vreme, kako bi ga Putin mogao potpisati već u Šangaju.

Sporazum će Moskvi doneti ekonomsku i političku pobedu u vreme kada su Vašington i Zapad zamrzli finansijska sredstva i uveli zabrane izdavanja viza desetinama zvaničnika ruske države i firmi.

Američki sekretar za finansije Džejkob Lu pozvao je Kinu prošle nedelje da izbegava korake koji bi mogli da naruše sankcije Zapada protiv Rusije. Međutim, zvaničnici SAD priznaju da Kina ima neodložnih potreba za energijom. Na osnovu sporazuma, gas iz Sibira bio bi transportovan na severoistok Kine. Taj posao bi pomogao Rusiji da izvozi gas izvan Evrope, a Kini da prevaziđe nestašice gasa i smanji veliku zavisnost od uglja.

Pregovori o gasnom sporazumu, koji bi trebalo da važi 30 godina, počeo je pre više od 10 godina. Plan je da se sagradi gasovod koji će povezati severoistok Kine sa
gasovodom u Rusiji koji prenosi gas iz zapadnog Sibira do Vladivostoka na obali Tihog okeana.

2024 © - Vesti online