Utorak 20.05.2014.
10:18
Srna

Dodik: Solidarnošću protiv stihije

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

Dodik je sinoć zahvalio građanima, policiji, vojsci, radnicima Termoelektrane "Ugljevik", kao i svima koji su pomogli u Bijeljini da se nasipi održe i spasi sve što je moguće.

Najveće štete u Doboju i Šamcu

Dodik je rekao da je šteta i u Bijeljini ogromna, a da su najveću štetu od poplava pretrpeli Doboj i Šamac gde je voda u gradskom jezgru dostizala visinu i od četiri metra.

Predsednik Srpske je ponovio da je direktna šteta od poplava veća od milijardu KM, ali da najveći gubitak predstavljaju izgubljeni ljudski životi. Pre Bijeljine, Dodik je juče posetio poplavljena područja u Bratuncu i Šekovićima i ocenio da opasnost prolazi i da Republici Srpskoj slijedi period obnove u kome će ponovo morati da se pokaže solidarnost svih institucija i građana.

Dodik je rekao da neposredna opasnost od vodene stihije prolazi i da će Srpskoj trebati mnogo zajedničkog rada da se saniraju štete. "Pokazali smo ogromnu solidarnost i ujedinjenost svih struktura na istom zadatku da odbranimo živote i što je moguće više materijalnih sredstava, apelujem da tako nastavimo i u mesecima koji dolaze", rekao je Dodik.

Danas Dan žalosti u Federaciji BiH

U Federaciji BiH FBih danas će biti dan žalosti zbog prirodne nesreće izazvane poplavama, odlučila je Vlada ovog entiteta.
Iz Vlade FBiH saopšteno je da se na dan žalosti ne mogu održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mestima u entitetu, a medijske kuće dužne su da prilagode svoje programske sadržaje.

Dan žalosti obeležava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade i institucija FBiH.

On je pohvalio dobru koordinaciju svih organa vlasti i institucija, preduzeća i hrabrih pojedinaca koji, kako je rekao, nisu dopustili da ih savlada panika, nego su ostajali i odbranili živote i materijalna dobra. Prema rečima predsednika Dodika, Vlada Srpske je progašavanjem vanredne situacije jasno preuzela punu odgovornost za akcije i mjere na odbrani od stihije, u čemu je imala i njegovu punu podršku.

Dodik je ocenio da je ta funkcionalnost i takva koordinacija neophodna i u budućem periodu sanacije terena, procene štete i obnove u Republici Srpskoj. Predsednik Srpske nazvao je poplave katastrofom ogromnih razmera koje su Republici nanele direktnu štetu veću od milijardu maraka, a indirektna šteta je, kako je rekao, neprocenjiva.

Među brojnim dobrovoljcima, meštanima, pripadnicima policije, vojske i Civilne zaštite, u odbrani savskog nasipa u Crnjelovu nalazi se i direktor Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" Žiko Krunić sa 300 radnika ove kompanije i teškom mehanizacijom, čiju je upotrebu, kako je rekao, odobrila Vlada Srpske. Prema procenama, očekuje se da je ovo poslednja kritična noć odbrane Bijeljine od Save.

2024 © - Vesti online