Ponedeljak 19.05.2014.
15:34 >> 16:05h
Blic

Šapčani, javite se! Diković zove u pomoć!

Vojska rukovodi akcijom u Šapcu
 

Prema rečima zamenika šefa Štaba za vanredne situacije u Šapcu, Bobana Birmančevića, apelu da pomognu brzo se odazvalo više od hiljadu građana koji rade na pojačavanju bedema u reonu Čevrntija, crpne stanice i Drenovca.

On je apelovao na radno-sposobno stanovništvo da se javi u Halu sportova "Zorka" i kasarnu da bi bili raspoređeni na kritična mesta.


Štab je ranije pozvao sve muškarce da rade na punktovima i naložio zabranu rada ugostiteljskim objektima. Nasip više ne ugrožava vodostaj Save, već konstantna otapanja odbrambenog zida. Diković je jutros objasnio da je deo nasipa već pretvoren u blato i da bedem više nije bezbedan.

"Krizni štab za vanredne situacije grada Šapca poziva sve radno sposobne građane da se HITNO jave na lokaciju kasarne ili u Sportski savez "Zorka", gde ih čekaju autobusi radi odlaska na kritične tačke Čevrntije, Crpna pumpa i Revenica, gde se bije odsutna bitka", piše u saopštenju


Meštani devet sela u okolini Šapca, čija je evakuacija naređena, još čekaju da odu iz svojih kuća. Nadležni su apelovali da se najpre obavi evakuacija dece i žena, kako bi muškarci mogli da pomognu u evakuaciji. Gradski štab uputio je apel dobrovoljcima da se jave i da ojačaju tri kritična mesta u nasipu.


Na Čevrntiji nekoliko stotina policajaca, zajedno sa polaznicima Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, ojačavaju osnovu nasipa kroz koju prolazi voda. U selima Majur, Tabanović i Drenovac još nije počela evakuacija. U Mrđenovcu su ljudi počeli da evakuišu stoku, a u Štabu za vanredne situacije je rečeno da će uskoro stići autobusi lokalnih privatnih prevoznika za evakuaciju stanovništva iz ovih deset sela.

Diković naredio hitnu evakuaciju šabačkih sela


Sava probija po dnu nasipa kod sela Drenovac i sada vojska i meštani džakovima ojačavaju osnovu nasipa. Meštani sela biće pozivani na evakuaciju i preko vozila sa ozvučenjem.

Meštani Drenovca koji ovde rade već treći dan kažu da se neće odazvati pozivu na evakuaciju. Tvrde da je njihovo selo na brdu i da neće biti ugroženo vodom, ali je važniji razlog taj što ne žele da ostave stoku, od koje ovaj poljoprivredni kraj živi.

Odbrambeni bedem u regionu Šapca dugačak 26 kilometara napravljen je u petak, kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao građane da pomognu Šapcu i njegovoj odbrani. Nasip je podiglo 6.000 volontera.

2024 © - Vesti online