Nedelja 18.05.2014.
19:57
mozzartsport.com

Evroliga: Barselona treća u Evropi

Boštjan Nahbar u duelu sa Nenadom Krstićem
 

Veliko je pitanje bilo koji će se tim brže oporaviti od poraza u polufinalnim susretima - da li CSKA od šokantnog poraza od Makabija ili Barselona od demoliranja u režiji madridskog Reala. Međutim, košarkaši katalonskog giganta pokazali su da su u ovom trenutku za klasu ispred rivala iz prestonice Rusije, pulenima Etorea Mesine potpuno razbili koncepciju igre i slavili sa 93:78.


Ubedljivom igrom tokom skoro 30 minuta igre igrači Blaugrane došli su do zasluženog trijumfa, a posebno se ističe sjajno izdanje u poslednjoj četvrtini, koja je završena rezultatom 16:6. Takođe, treba istaći da je španski klub utakmicu dobio zahvaljujući odličnom šutu iz igre (25/43 za dva, 10/17 za tri), ali i znatno boljem skoku (25-14 / 12-7), dok je Rusi ubacili svega tri šuta za tri poena iz 12 pokušaja... Moskovljani su se ispred rivala rezultatski nalazili samo u jednom delu prve četvrtine, kada su, vođeni Krstićem i Vimsom uspeli da naprave čak sedam poena prednosti (20:13), ali... Prednost nije bila dugog veka. Jer, sa dve vezane trojke Mačiej Lampe je na samom startu druge deonice doneo Barsi preokret, posle čega katalonski gigant više nije ispuštao vođstvo, do samog kraja.


U nastavku četvrtine proradio je Huan Karlos Navaro, koji je od saigrača dobio prostor za manevar, pa je Barsa u poslednja četiri minuta prvog poluvremena ušla sa prednošću od devet poena (46:37). Ipak, do odlaska na veliki odmor CSKA je, zahvaljujući srpskom trilingu Krstić - Teodosić - Micov uspeo da gotovo potpuno anulira zaostatak i na pauzu ode sa svega tri poena zaostatka (50:47).


Možda i prelomni trenutak meča viđen je polovinom trećeg kvartala, kada je ekipa Ćavija Paskvala uspela da iskoristi minute bezidejne igre ruskog giganta, napravi tri mini-serije i dođe do prvog dvocifrenog plusa (65:55). Moskovljani su šutevima sa distance pokušali da se vrate u meč, ali je odbrana Barselone uradila odličan posao, a napad je do kraja uspeo da opusti ruku i zatrpa koš rivala. Lampe je nastavio da dominira u reketu, Oleson, Uertas i Papanikolau su naređali nekoliko trojki, pa je rezultat na kraju susreta iznosio 93:78. Najefikasniji igrač u ekipi Barse bio je Navaro sa 20 poena, dok je 17 dodao Lampe. Na drugoj strani Kaun je ubacio 13, a Krstić 11 poena. Micov je dodao sedam koševa, a Teodosić šest.

2024 © - Vesti online