Nedelja 18.05.2014.
16:51
Telegraf

"Nudili nam struju po duplo višim cenama"

Ogorčen zbog pokušaja pojedinih da zarade na nesreći naroda 

Pre sazanjima ALO.RS iz izvora bliskih Vladi Srbije, kompanija EFT Vuka Hamovića ponudila je Srbiji interventnu prodaju struje po ceni višestruko većoj od one koju su u toku ove katastrofe ponudile Republika Srpska i Crna Gora.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sednici Štaba za vanredne situacije da je Srbija kupovala struju kako bi izbegla restrikcije zbog polava, ali da su neke cene bile dva ili tri puta više od uobičajenih.

- Kupovali smo struju od Republike Srpske i Crne Gore po niskoj ceni. Neki domaći trgovci su nam nudili dva ili tri puta više cene struje, kako bi zaradili na nesreći našeg naroda – kazao je Vučić.

 

Indikacijska cena za havarijsku energiju

Energetska kompanija EFT saopštila je danas da je cene električne energije koju je ponudila Elektroprivredi Srbije (EPS) indikacijska cena za havarijsku energiju u regionu.
EFT se saopštenjem oglasio povodom izjava premijera Srbije AleksandraVučića "domaćim trgovcima koji su struju nudili po 2,3 puta većojceni želeći da zarade na nesreći naroda" i pominjanja poimencekompanije EFT i njenog predsednika Vuka Hamovića u nekim medijima.
"Cena koju je naša beogradska kancelarija ponudila EPS-u u petak prošle nedelje data je kao indikacija cena za havarijsku energiju u regionu i mogućnosti EFT portfolija da obezbedi energiju raskidom postojećih ugovora", navodi se u saopštenju.

Premijer je rekao i da su trgovci nudili struju po ceni od 80 evra za megavat sat u trenutku kada je Srbija kupovala po 35 i 36 evra po megavat satu od Republike Srpske i Crne Gore.

- Lazarevac je dobio struju, Ub gotovo u celini, a takođe i Loznica i Šabac. Nigde nije bilo planskih restrikcija, osim u dekorativnom osvetljenju u Beogradu – rekao je Vučić.

On je rekao da je sada neophodno raditi na osposobljavanju kopova RB “Kolubara” da Srbija ne bi morala da uvozi struju.

2024 © - Vesti online