Nedelja 18.05.2014.
13:49
Beta

Svilajnac bez struje, vode, hrane, lekova...

Reka se vraća u korito, ali je za sobom ostavila pustoš
 

"Naš prioritet je da osposobimo komunalne sisteme. Vodovod je poplavljen, tako da nema ni tehničke vode, a 80 odsto grada je bez struje", kazao je Milanović i dodao da je građanima na raspolaganju pet cisterni sa pijaćom vodom.

On je naveo da je još poplavljeno oko 15 ulica i da je pušten sistem za kanalizaciju kako bi se izvlačila voda.

"Mi smo alarmirali Crveni krst, potrebna nam je osim vode i hrana, kao i lekovi, ali vidimo da su danas počele da rade neke prodavnice", rekao je Milanović.

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

Prema njegovim rečima, od ponedeljka škole i vrtić i dalje neće raditi, jer su ti objekti još poplavljeni. "Još nismo počeli da radimo procenu štete, prioritet je da se potrudimo da omogućimo ljudima normalan život", rekao je Milanović.

I Makedonci donose pomoć

 

Sekretar Crvenog krsta u Vranju Tomislav Stefanović rekaoje da je danas oko podneva u Svilajnac upućen kamion sa oko osam tona različite robe koju su poklonili Vranjanci ali i građani Makedonije iz Kumanova i Skoplja, koji svoje donacije za pomoć poplavljenim područjima donose u Vranje.

 

Stefanović je rekao da je prema Štabu za vanredne situacije u Svilajncu iz Vranja upućena veća količina flaširane vode, konzervirane hrane, sredstava za higijenu, ćebadi, odeće i obuće.

 

"Iz Skoplja i Kumanova smo, takođe, imali donacije, najčešće flaširane vode. Danas je iz Kumanova stigla i veća količina visoko kvalitetnih sredstava za dezinfekciju ruku i podova, što će po nalogu Ministarstva zdravlja biti upućeno u centralnu apoteku Kliničkog centra Srbije", kazao je Stefanović.

 

Stefanović je naveo da je odziv građana Vranja i okoline za prikupljanje pomoći za ugrožene u poplavljenim gradovima veliki, i da će već sutra sledeći kontigent pomoći biti upućen u Paraćin.

 

U Svilajncu se izlila reka Resava, a nivo reke na ulicima bio je od pola metra do više od jenog metra. Iz tog mesta evakuisano je više od 100 ljudi.

2024 © - Vesti online