Subota 17.05.2014.
23:44
Beta

Mediji iz SAD traže spisak sastojaka smrtonosne injekcije

Prostorija za izvršenje smrtne kazne injekcijom 

Pet medija, među kojima i Asošiejted pres, američko dopisništvo britanskog Gardijana i list Kanzas Dejli star, vrše pritisak na zatvorske službe u Misuriju kako bi dobili spisak.

Ti mediji naveli su da od oktobra 2013. godine, Misuri, gde 41 zatvorenik čeka smrtnu presudu, nije objavio spisak sastojaka lekova.

Mediji traže sastav, dozu, poreklo i kvalitet injekcije.

Ta afera je pokrenuta posle neuspelog pogubljenja Klejtona Loketa 29. aprila u Oklahomi. Loket je preminuo u teškim mukama pošto lekari nisu primetili da je osuđeniku pukla vena posle ubrizgavanja injekcije. Zbog toga su vlasti Oklahome do daljeg suspendovale egzekucije u toj državi.

Od kada su evropski proizvođači prošle godine odbili da SAD isporučuju anestetik pentobarbital za ljudska pogubljenja, države u kojima je na snazi smrtna kazna, okreću se novim dobavljačima a često i neovlašćenim i neproverenim proizvodima.

U smrtonosnoj injekciji moraju da se nalaze tri sastojka - anestetik, paralizator mišića i suspstanca koja zaustavlja rad srca. Protivnici smrtne kazne tvrde da će osuđenik ako nema dovoljno anestitika trpeti veliko mučenje.

Kao način izvršenja smrtne kazne, injekcija se koristi od 1979. godine kao zamena za tradiocinalne metode pogubljenja: električnu stolicu, gas, vešanje i streljanje.

Smrtna kazna je na snazi u oko 30 američkih saveznih država.

2024 © - Vesti online