Subota 17.05.2014.
17:26
J. L. Petković - Vesti

Tri srpske stranka na izborima na Kosovu

Od srpskih predstavnika na izborima će učestvovati: Srpska lista sa 67 kandidata, Pokret za demokratski prosperitet sa 26 kandidata i Progresivna demokratska stranka sa 24 kandidata
 

Ukupno se prijavilo 19 političkih partija, 7 građanskih inicijativa, 4 koalicije i jedan nezavisni kandidat. Od srpskih predstavnika na izborima 8. juna će učestvovati: Srpska lista sa 67 kandidata, Pokret za demokratski prosperitet sa 26 kandidata i Progresivna demokratska stranka sa 24 kandidata.

Samostalna liberalna stranka i Socijaldemokratija su prijavile liste samo sa minimalnim brojem kandidata, iako su sastavni deo zajedničke liste Srpska lista. To je urađeno kako bi se zadržala mesta u Opštinskim izbornim komisijama i Komisijama biračkih mesta.

Zakon o opštim izborima ne dozvoljava građanskim inicijativama i novoformiranim političkim partijama da nominuju kandidate za komisije, već je to pravo rezervisano samo za političe partije koje su imale predstavnike u parlamentu u prethodnom sazivu. Rok za prijavu izbornih posmatrača traje do 30.05. Svi politički subjekti koji su prijavili svoje liste će imati pravo na po 2 posmatrača po biračkom mestu.

2024 © - Vesti online