Subota 17.05.2014.
20:00
b92.net

Tehnologija gorivnih ćelija je bliža nego što mislite

Iako koncept FCV sa pogonom na gorivne ćelije stiže tek 2015. godine, ova tehnolgija je već u upotrebi
 

Iako ćemo morati da sačekamo 2015. godinu pre nego što sednemo za upravljač Tojotinog automobila sa pogonom na gorivne ćelije, predstavljenog 2013. godine na Sajmu automobila u Tokiju kao FCV koncept, japanski proizvođač već testira ovu tehnologiju.


Gorivne ćelije snage 1,11 megavata su postavljanje u centralu Tojotinog prodavca vozila u Los Anđelesu, kako bi proizvele jeftinu električnu energiju sa manjim emisijama ugljen-dioksida.


One koriste membranu za razmenu protona (PEM), što je u osnovi ista tehnologija koja će se ugrađivati u budući Toyotin serijski automobil.


Prema izjavi kompanije, jedna od osnovnih prednosti sistema sa ovom membranom je jednostavno uključivanje i isključivanje.


Osim što je pogodna za upotrebu u vozilima, Tojota veruje da ova pouzdana tehnologija može da garantuje „brzu isporuku energije u prodajnim salonima u periodima kada je velika tražnja za takvim resursima“.

Tojota FCV koncept predstavljen je 2013. godine na Sajmu automobila u Tokiju
 


Ideja je stoga bila da se tehnologija prilagodi takvim zahtevima, pa je ova nova jedinica sa gorivnim ćelijama sposobna da isporuči polovinu potrebne snage za šest zgrada u Los Anđelesu, tokom letnjih meseci kada je tražnja najveća.


„Većina drugih tehnologija gorivnih ćelija mora neprekidno da radi kako bi obezbedila snagu“; objašnjava Mark Jamamuči, menadžer programa održivog razvoja. „Ovaj projekat je jedinstven i pomoći njega možemo da ispitamo karakteristike PEM tehnologije“.


Ovo je najveća instalacija tog tipa na svetu, a Tojota tvrdi da njen stacionarni generator sa gorivnim ćelijama može da proizvede dovoljno snage za napajanje 765 prosečnih američkih domaćinstava.

2024 © - Vesti online