Subota 17.05.2014.
00:11
Beta

"Država duguje pare za reciklažu"

ORecikleri su uradili veliki posao a država im je ostala dužna: Ana Petrović Vukićević 

Ona je u Privrednoj komori Srbije (PKS), na javnoj debati o zelenoj industriji i potencijalu reciklaže, kazala da su recikleri u 2013, preradili 60,5 miliona kilograma opasnog otpada.

Na skupu je rečeno da su recikleri u Srbiji u 2013. preuzeli 1,7 miliona tona otpada, od čega je 100.000 tona opasan otpad, ostalo je neopasan.

Još jedan od problema sa kojim se recikleri u Srbiji suočavaju, je to što još nije raspisan konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za 2014. godinu, navela je Vukićević.

Srbija nema tehnologiju

Predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Nebojša Redžić kazao je da u svetu postoje predviđanja, da će se za 10 do 15 godina, otpad generisati sedam puta više nego danas, dodajući da Srbija sadašnjom tehnologijom to ne može da isprati.

Recikleri čekaju i formiranje Fonda zelene ekonomije, nekadasnsji Fond za zaštitu životne sredine, ali kako je Vukićevićeva navela, formiranje Fonda nije moguće bez izmena i dopuna seta "zelenih zakona".

"Sistem naplate eko taksi je najveći problem, jer država ne sprovodi postupke prinudne naplate za nesavesne zagađivače", istakla je Vukićevićeva. 

2024 © - Vesti online