Petak 16.05.2014.
06:36
D. Dekić - Vesti

Vučić kopira Putinov model?

Dragi naši tajkuni: Vučić sa privrednicima
 

Ekonomista Aleksandar Stevanović, međutim smatra da Vučić ne može da bude Putin, jer nema ni rudno bogatstvo, ni atomsko naoružanje...


- Nema smisla praviti takvo poređenje dok ne zaživi vladavina prava i sudovi, ali i dok tajkuni of šor kompanije ne registruju kao domaće, jer će oni samo tako raditi u interesu zemlje - tumači Stevanović za "Vesti".


Ukazujući da neki biznismeni jadikuju zbog uzetih kredita i dugova, on kaže da banke kojima duguju treba da preuzmu te firme.
- Ovako, viđanje s biznismenima na 15 dana nije ništa - kaže Stevanović.

Đinđićev i Tadićev pokušaj

Zoran Đinđić je planirao da uradi nešto približno Putinu - da od biznismena koji ne mogu da dokažu bogatstvo uzme 70 odsto i ulije u državni budžet, a trećinu im ostavi da pošteno nastave biznis. Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je 2010. pozvao tajkune da sagrade most, ali se sve završilo na pozivu.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković, ukazujući da je Putin kapital stavio u funkciju nacionalnog razvoja, tumači da i Vučić šalje poruku tajkunima da treba da rade za dobrobit Srbije. U tome, kaže, ima šanse za rezultat.


- Udarom na Miškovića koji odgovara na sudu, Vučić je pokazao šta može - kaže Anđelković za "Vesti" i podseća da je i Putin to pokazao sa tajkunima Berezovskim i Hodorkovskim.


Poziv biznismenima na razgovore vidi kao konstruktivan i pragmatičan, ali ukazuje da je za razliku od Srbije, Rusija suverena zemlja.

Mišković opet spasava Srbiju!


- Mi smo, moglo bi se reći, pod jednom vrstom protektorata, a teško da bi u takvim uslovima uz inostrano mešanje nešto uradio i Putin. Svakako je Vučićeva namera dobra, a vreme će pokazati šta će biti - zaključio je Anđelković.
 

Pušara: Verujem da će uspeti

Ekonomista Kostadin Pušara smatra da je Vučić shvatio da treba crpeti sopstvene snage, jer se ne može očekivati upliv velikog stranog kapitala.
- Srpski tajkuni imaju mnogo novca na stranim računima, što je pokazala analiza od pre nekoliko godina da u pet najvećih gradova živi dva odsto ekstremno bogatih sa kapitalom od 70 milijardi evra i da bi ulaganje od pet milijardi u srpsku privredu bilo dragoceno. Ide ka tom cilju, a konsenzus mu ne treba - kaže za "Vesti" Pušara koji veruje da će Vučić uspeti u modelu koji podseća na Putinov.

2024 © - Vesti online