Četvrtak 15.05.2014.
16:52
Beta

"NATO, ostani budan da braniš demokratiju"

Zemlje NATO pakta moraju ostati budne zbog opasnosti koja preti od Rusije:Anders Fog Rasmusen
 

- Rusija nastoji da stvori novu sferu uticaja. U raskoraku sa međunarodnim pravom i sporazumom koji je sama potpisala. To ostavlja dugoročne posledice po našu bezbednost. I iziskuje ozbiljno, dugoročno rešenje - kazao je danas Rasmusen na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Bratislavi.

Oputžbe na račun Rusije

Prvi čovek NATO optužio je danas ponovo Moskvu da se upustila u opasan pokušaj da vrati vreme u prošlost i svojom agresijom na Ukrajinu osporila vrednosti i norme na kojima je izgrađena moderna Evropa.

Prvi čovek NATO kritikovao je trend poslednjih godina, pojačan posebno u vreme svetske ekonomske krize i krize u evrozoni da su članicama NATO prvi na udaru štednje izdaci za odbranu.

Dok je Rusija, po rečima Rasmusena, povećavala svoj vojni budžet, poslednjih pet godina za 10 odsto, u zemljama NATO su izdaci smanjeniza 20 odsto a u nekima čak za 40 odsto.

- Za uverljivu odbranu, sposobnu da zastraši, potrebne su nam uverljive sposobnosti. A uverljive sposobnosti nešto koštaju. Vreme je da se preokrene taj trend poslednjih godibna - kazao je Rasmusen.

2024 © - Vesti online