Četvrtak 15.05.2014.
15:50
Beta

"Uništili smo dve proruske baze"

Napad na proruske aktiviste u Slavjansku i Kramatorsku: Aleksandar Turčinov
 

Turčinov je u parlamentu rekao da su vladine snage noćas napale baze proruskih aktivista u Slovjansku i u Kramatorsku. Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da u tim operacijama nije bilo mrtvih i da je vojska zarobila trojicu pobunjenika. Situacija je danas mirna u Slovjansku, a pobunjenici se nisu oglašavali povodom Turčinove izjave.

Ukrajinska vlada počela je juče pregovore o decentralizaciji u okviru mirovnog plana koji podržava Evropska unija, ali bez prisustva proruskih pobunjenike koji su proglasili nezavisnost na istoku zemlje.

Prorusi u Donjecku: Ukrajinske snage da napuste region ili pucamo!

Turčinov je predsedavao prvim od niza okruglih stolova na kojima duhovne vođe, poslanici, državni i regionalni zvaničnici raspravljaju o mirovnom planu koji je sastavio OEBS.

OEBS-ov plan predviđa zaustavljanje sukoba vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku i smirivanje tenzija pre ukrajinskih predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj. OEBS prepušta ukrajinskoj vladi da odluči o konkretnim temama pregovora. Naredna runda razogovora treba da bude održana u subotu.

2024 © - Vesti online