Sreda 14.05.2014.
20:57
Srna

Pridnjestrovlje: Potpisi za pripajanje Rusiji

Foto: Ilustracija
 

Unija ruskih zajednica je 9. maja potpise predala potpredsedniku ruske Vlade Dmitriju Rogozinu, koji je i specijalni predstavnik ruskog predsednika Vladimira Putina za Pridnjestrovlje.

Koktareva je rekla da je najveći deo papira sa potpisima delegacija odnela u Rusiju, ali su jedan dio dokumentacije konfiskovale moldavske vlasti pošto je ruski avion bio primoran da sleti u Kišinjev.

Pročitajte još:

Zastava Pridnjestrovlja

* Pridnjestrovlje: Moldavijo, priznaj nam nezavisnost

* "Srbi, pomozite oko Pridnjestrovlja"

* Moldavija uvela vanredno stanje na granicama

* Dobrodošli u Razjedinjene Evropske Države

Jedan član delegacije, poslanik ruske Dume Sergej Žigarjov saopštio je da su iz aviona uzete četiri kutije sa prikupljenim potpisima žitelja Pridnjestrovlja, koji kažu da ne bi bili protiv da postanu "novi subjekt Ruske Federacije".

Moldavske vlasti su potvrdile da su zaplenile dokumentaciju iz ruskog aviona, navodi "Itar tas". Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika sa približno 500.000 stanovnika, od kojih je 60 odsto Rusa i Ukrajinaca, teži izdvajanju iz Moldavije, plašeći se njenog prisajedinjenja Rumuniji.

Kišinjev je 1992. godine izgubio kontrolu nad oblastima na levoj obali Dnjestra, a u regionu su raspoređene mirovne snage, u kojima su i ruski vojnici.

2024 © - Vesti online