Sreda 14.05.2014.
21:24
Beta

"Spremni smo za dijalog, ali ne sa separatistima"

Nećemo imati milosti prema onima koji se ore protiv vladinih snaga na istoku zemlje: Aleksandar Turčinov, prelazni predsednik Ukrajine
 

Kako navodi agencija AP, zbog toga je neizvesno šta će se postići ovim pregovorima. Prelazni ukrajinski predsednik Aleksandar Turčinov je otvarajuući
skup rekao da su ukrajinske vlasti "spremne za dijalog", ali je da neće da razgovaraju sa separatistima koji su zauzeli državne zgrade i bore se protiv vladinih snaga širom istočne Ukrajine.

"Ti naoružani ljudi koji pokušavaju da ratuju protiv svoje sopstvene zemlje, koji sa oružjem u rukama pokušavaju da sprovode svoju volju, ili bolje reći volju druge zemlje, protiv njih ćemo primeniti pravnu proceduru i biće im suđeno", rekao je Turčinov.

Pročitajte još:

Prorusi pale ukrajinsku zastavu u Donjecku

* Rusija traži prava za istok Ukrajine

* Donjeck i Lugansk proglasili nezavisnost, Donjeck od Moskve traži pripajanje

* Donjeck i Lugansk se ujedinjuju

* Pokušaj atentata na gubernatora Luganska

* Prorusi ubili 6 ukrajinskih vojnika

Turčinov je predsedavao prvim od niza okruglih stolova na kojima učestvuju duhovne vođe, poslanici, državni i regionalni zvaničnici o mirovnom planu koji je sastavila Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

OEBS-ov plan predviđa zaustavljanje borbi između vladinih snaga i proruskih separatista na istoku i smirivanje tenzija pre ukrajinskih predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj. OEBS prepušta ukrajinskoj vladi da odluči o konkretnim temama pregovora.

Ukrajinski prelazni predsednik rekao je, međutim, da vlada neće prekinuti svoju ofanzivu da povrati kontrolu nad istočnim gradovima koji su sada pod kontrolom separatista.

Proruske snage su u ponedeljak proglasili nezavisnost u dve oblasti u istočnoj Ukrajini, Lugansku i Donjecku, gde živi 6,6 miliona ljudi. Vođe prorusa na istoku Ukrajine odbacili su ove pregovore kao beznačajne. "Nismo dobili poziv da se pridružimo okrulom stolu i dijalogu. Ako vlasti u Kijevu hoće dijalog, moraju da dođu ovde, ako mi odemo u Kijev, uhapsiće nas", rekao je Denis Pušilin, jedan od
vođa proruskih snaga u Donjecku.

2024 © - Vesti online