Sreda 14.05.2014.
16:32
Beta

Skupština Vojvodine usvojila novi Statut pokrajine

Skupština Vojvodine usvojila novi Statut
 

Za izmenjeni Statut glasalo je 99 poslanika, protiv je bilo šest poslanika iz Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, a nisu glasali poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Za usvajanje Predloga statuta bila je potrebna dvotećinska većina. U Skupštini Vojvodine ima ukupno 120 poslanika.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da "ostaje gorak ukus u ustima" posle usvajanja izmenjenog Statuta Vojvodine, jer je on upodobljen s lošim odlukama Ustavnog suda Srbije.

"Ostaje gorak ukus u ustima da se moralo glasati o aktu koji je upodobljen sa odlukom Ustavnog suda, koja je istakla da ne može biti dodatne pomoći trudnicama, porodiljama, da su uskraćene neke mere u oblasti poljoprivrede, da su određeni segmenti koji su važni za razvoj Pokrajine jednostavno izbrisani", rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine.

On je Ustavni sud optužio i da je, osporavajući dve trećine odredaba pokrajinskog Statuta, osporio i neke odredbe Ustava koje su bile prepisane u Statutu Vojvodine. Pajtić se založio za promenu Ustava Srbije, jer nije u skladu sa evropskim standardima.

"On je nejasan i nedorečen u mnogim pitanjima i članovima i, u tom smislu, sigurno da ova država u narednim mesecima i godinama, ukoliko želi da postane deo evropske porodice naroda, mora menjati svoj najviši pravni akt", ocenio je Pajtić.

2024 © - Vesti online