Sreda 14.05.2014.
13:49
Srna

Kao ropstvo nekada: Deca od 7 godina beru duvan

Niko ne brine za njihovo krhko zdravlje i da li će se otrovati pesticidima i nikotinom
 

HRV u svom izveštaju iznosi detalje sakupljene u razgovorima sa više od 140 mališana koji rade na farmama u saveznim državama Severna Karolina, Kentaki, Tenesi i Virdžinija, gde se uzgaja većina duvana u SAD.

Organizacija ističe da je sve što je dokumentovano, uglavnom, legalno prema američkom zakonu, ali da je cilj da se se skrene pažnja na ovu praksu i da se od savezne vlade i duvanskih kompanija zatraži da preduzmu korake za zaštitu dece od štetnih useva.

"Bavljenje poljoprivredom je, samo po sebi, teško, ali deca koja rade na branju duvana razboljevaju se od raznih pesticida, jer nemaju zaštitnu opremu", tvrdi Margaret Vurt, jedna od autora izveštaja HRV.

Deca, sa kojom su razgovarali predstavnici HRV tokom 2012. i 2013. godine, prijavila su da su tokom rada na duvanskim plantažama povraćala, osećala mučnine i glavobolje. Simptomi ukazuju na trovanje nikotinom, koje se često naziva i "oboljenje zelenog duvana", a dešava se kada nikotin uđe u organizam kroz kožu.

Deca su prijavila da rade ceo dan, čak i po velikim vrućinama, a da im pri tome nije isplaćena nadoknada za prekovremene radne sate, da nisu imali potrebne pauze, niti adekvatnu zaštitnu opreme.

Američki Zakon o poljoprivrednom radu omogućava mlađoj deci da rade duže i u težim uslovima od ostale dece zaposlene u drugim granama industrije. Uz dozvolu roditelja, deca do 12 godina mogu da budu angažovana neograničen broj radnih sati na farmama bilo koje veličine. Nema donje starosne granice za decu zaposlenu na manjim farmama.

Tokom 2011. godine, Ministarstvo rada SAD predložilo je izmene kojima se zabranjuje deci mlađoj od 16 godina da rade na duvanskim imanjima, ali su predlozi povučeni 2012. godine.

2024 © - Vesti online