Sreda 14.05.2014.
11:40
24sata.hr

Vežbe za mozak da ne "otupi"

Vežbajte mozak, da ne biste otupeli
 

Kad učimo i pamtimo, to činimo na temelju veza - asocijacija koje se stvaraju u različitim delovima moždane kore, a koje su povezane sa nekom situacijom ili osobom. Za to je zaslužan hipokampus, deo mozga koji selektuje informacije, bira one koje bi mogle biti korisne za budućnost.


Ako promenite ruku kojom pišete, to će biti posticaj za mozak - ako ste dešnjak, olovkom inače upravlja leva strana moždane kore. Kad prebacite olovku u drugu ruku, aktivira se područje mozga, kao i mreža veza i krugova na suprotnoj, desnoj strani. Odjedanput vaš je mozak suočen s novim izazovom.


Dobro jutro
Razbudite se drukčije - uz miris vanile, limuna ili ruzmarina umesto kafe. Držite miris uz krevet i udahnite ga odmah nakon buđenja.

Tuširanje
Vodite računa da ste stabilni i da ne možete da padnete u kadi pa zatvorite oči. Namestite temperaturu vode, oprezno posegnite za sapunom i istuširajte se.

Pranje zuba

Operite zube rukom koja nije dominantna. Njom morate da istisnete pastu, četkate zube, isperete usta i sve što inače radite. I očešljajte se tom rukom.

Modni mačak

Samo na temelju dodira izvadite iz ormara odeću za taj dan. Ne dodirujte samo rukama, nego prislonite odeću uz telo.

Čepići za uši
Mozak je zarobljen rutinom, stoga stavite čepiće u uši i jedite u tišini. Moraćete da uključite druga čula za uobičajene zadatke.

Promenite rutinu

Uvodite po jednu ili dve novosti na dan. Umesto kafom počnite jutro žitaricama ili promenite radio stanicu koju slušate.

Kupka

Najbolja neurobik vežba na kraju dana je topla kupka. Iskoristite različite podsticaje - mirisna ulja, sapune, sunđer, šoljicu čaja, prijatnu muziku...


Slušajte

Čitajte knjigu naglas - aktiviraćete drugi deo mozga u odnosu na onaj kad čitate u tišini i drukčije se angažujte da biste razumeli radnju.


Kralj vežbi - seks

Seks je dobra prilika da zatvorite oči i stimuliše druga čula kako biste ubili rutinu. Učinite nešto drukčije - pospite krevet laticama.

Radite na angažovanju svih čula ne uzdajte se samo u vid i sluh. Bebe svet proučavaju s više čula nego odrasli - gledaju i osluškuju, ali i većinu stvari trpaju u usta, čime podstiču neprestani niz asocijacija i veza i aktivnost neurona.

2024 © - Vesti online