Utorak 13.05.2014.
15:31
Srna

"Crne udovice" u nemačkim školama

Foto: Ilustracija
 

Škole u kojima islamski radikali vode "verski rat" protiv nemuslimanskih obrazovnih radnika i učenika nalaze se u brojnim naseljima širom Hamburga. Na rukovodstvo škola vršeni su pritisci da uspostave posebne prostorije za molitvu za muslimansku decu, koja se sve više okupljaju radi molitvi i uzvikuju islamističke slogane na igralištima.

Šerijat umesto demokratije

Problemi u Hamburgu ukazali su na alarmantan rast salafizma u Nemačkoj. Salafisti, čiji je koren u Saudijskoj Arabiji, otvoreno zagovaraju da demokratiju u Nemačkoj treba zameniti sunitskom vlašću na osnovama šerijatskog zakona.

Prema podacima nemačkih obaveštajnih službi, broj salafista u Nemačkoj sada prelazi 5.500.

Islamisti traže da devojčica budu oslobođene časova fizičkog i plivanja. Mnoge su meta maltretiranja, ukoliko nisu obučene u skladu sa islamskim normama.

Nemački mediji navode da su se salafisti i druge fundamentalističke grupacije ubacili u, najmanje, 25 škola u Hamburgu.

Nemački dnevnik "Bild" objavio je poverljivi izveštaj u kojem je navedeno sedam škola u kojima je jasno uočen problem. List ističe da je situacija "užasavajuća" u Mimelmanzbergu u istočnom delu Hamburga i da je to centar "organizovane strategije" islamista za angažovanje novih sledbenika.

Prema navodima nastavnika i školske administracije, u proteklih nekoliko meseci pojačani su napori muslimanskih fundamentalista da škole vode po "svojim pravilima". "Bild" piše da su muslimanski učenici u školi "Bergedorf" u jugoistočnom delu Hamburga često izazivali "agresivne verbalne sukobe" koji imaju jasnu "salafističku orijentaciju i uticaj". Slični incidenti prijavljeni su u školama u oblastima Ham i Štelingen.

"Hamburger Abendblat" opisao je taktiku pritiska koju koriste islamisti u školama.

Naveden je primer škole u kojoj je jedan od predavača želeo da organizuje konferenciju na kojoj bi učestvovali prosvetni radnici i roditelji, ali je dvoje njegovih kolega odustalo u poslednjem času, jer su se bojali reagovanja učenika!

U drugo školi u Hamburgu jedan obrazovni radnik primetio je da se učenice oblače prema islamskim normama i da se promenilo njihovo ponašanje. "Sada više podsećaju na bombaše samoubice sa Kavkaza, takozvane crne udovice", ističe nastavnik.

Vlasti Hamburga, koje su 2012. godine postigle "istorijski sporazum" sa muslimanskom zajednicom, umanjuju značaj problema opisujući sve samo kao "izolovane incidente".

2024 © - Vesti online