Utorak 13.05.2014.
08:41
D. Dekić - Vesti

Indeks odskočna daska za beg iz Srbije

Odlazak van granica Srbije je sve češći i izražajniji motiv mladih prilikom izbora studija
 

Više od trećine ispitanika je navelo da se upisuje na određeni fakultet jer im otvara mogućnost za inostranstvo kako radi daljeg školovanja, tako i zbog pronalaženja posla u drugim zemljama.

-Ovogodišnja anketa u poređenju sa rezultatima iz prethodnih godina, pokazuje da raste broj maturanata koji upis na studije vide kao odskočnu dasku za odlazak u inostranstvo, dok je vidljivo niži procenat onih koji fakultet biraju na osnovu sopstvenih interesovanja i šanse za pronalazak posla - kažu u Infostudu.


Zbog toga, prema njihovim rečima, iz godine u godinu raste i interesovanje za studije informacionih tehnologija, čiji su kadrovi traženi širom sveta, a kod budućih brucoša visoko se kotiraju Medicinski i Stomatološki fakultet.


- Odluku o izboru studija oko dve trećine ispitanika donosi u višim razredima srednje škole. Manje od petine anketiranih znalo šta će studirati u nižim razredima srednje škole, dok je svaki deseti maturant još u osnovnoj školi doneo odluku o budućem zanimanju - pokazalo je istraživanje dostavljeno "Vestima".

2024 © - Vesti online