Utorak 13.05.2014.
05:26
J. L. Petković - Vesti

Bivši rivali na istoj listi

Lideri srpskih stranaka sa KiM su se ponovo sastali u Beogradu i postigli konačni dogovor o zajedničkom nastupu na kosovskim parlamentarnim izborima (Arhiva)
 

Vladeta Kostić, predsednik GI Srpska za "Vesti" objašnjava da je dogovor tri partnera lako postignut i da sada predstoje razgovor o personalnim rešenjima.


- Lako smo se dogovorili i zaista smo optimisti. Sada smo u konsultacijama i narednih dana pričaćemo o konkretnoj raspodeli na listi i kandidatima. Načelno je dogovoreno da to bude zajednička lista, da se zove Srpska lista. Naš cilj je zastupanje zajedničkih principa jer samo složni i jedinstveni možemo da branimo interese srpskog nevećinskog stanovništva - kaže Kostić.


Ksenija Božović, zamenik predsednika Građanske inicijative SDP, ističe da je dobro da konačno Srbi stanu na jednu listu.

Važan svaki glas

- Svaki glas je važan. Bitno je da Sekretarijat za raseljene i međunarodna zajednica preduzmu sve mere da se na birački spisak upišu sva ona raseljena lica koja žele da glasaju - kaže Vladeta Kostić.

- Važno je da u institucije uđu svi predstavnici s kredibilitetom i politički jaki, koji će moći da zastupaju i odbrane interese Srba - kaže ona.


Čime će Srpska lista animirati glasače saznaće se u narednim danima, ali je izvesno da će jedna od tema biti formiranje Zajednice srpskih opština. Isto tako, s novom listom (koalicijom dojučerašnjih rivala GI Srpske i SLS ) je izvesno da će glasači oko teme Zajednice biti pošteđeni prebrajanja i etiketiranja među Tačijeve ili Dačićeve Srbe.


Saša Milosavljević, šef poslaničke grupe SLS-a, ističe da još nije bilo dogovora o motou pod kojim će se voditi kampanja, ali da će birače pozvati na jedinstvo.


- Samo jedinstveni u parlamentu možemo da poboljšamo život srpske zajednice na KiM. Predložiću da jedna od tema bude ekonomija jer mnogo mladih nema posao. Tako ćemo ih vezati za mesta u kojima žive oni koji su ostali i ohrabriti one koji žele da se vrate - kaže Milosavljević.

Ćutali i skupljali pare

Za četiri godine rada prištinskog parlamenta petoro od 13 srpskih poslanika jedva da je progovorilo reč za govornicom. Prema istraživanju Kosovskog demokratskog instituta (KDI), na listi desetoro najpasivnijih poslanika nalaze se Sreten Ivanović, Rada Trajković i Vesmir Savić, poslanici Jedinstvene srpske liste. Za vreme provedeno u skupštini svaki od poslanika je zaradio, od plata i dnevnica, između 72 i 80.000 evra.

Srpska lista boriće se za najviše 35 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu. Na prošlim izborima je bilo oko 130.000 Srba na biračkom spisku.


Nenad Rikalo, član kosovske Centralne izborne komisije, procenjuje da ukoliko Srbi masovno glasaju za jednu listu, realno bi mogli da osvoje oko 20 poslaničkih mandata. Uzimajući dosadašnje statistike u obzir, time bi bili druga ili treća snaga u kosovskoj skupštini.


- Ukoliko samo pređu cenzus od 5 odsto, imaće 17 ili 18 poslanika - dodaje Rikalo.
Na prošlim izborima glasovi raseljenih su bili veliki problem. Od 35.000 raseljenih koji su želeli da glasaju, uvaženo je samo oko 5.000 prijava.


- Danas počinje rok za prijavu raseljenih i traje do 19. Problem odbijanja registracije će se prevazići samo strogom kontrolom koju bi trebalo da zahtevaju političke partije - poručuje Nenad Rikalo.

2024 © - Vesti online