Sreda 14.05.2014.
03:36
Vesti

Kradu gorivo, a policija ćuti

Foto: Ilustracija
 

Nezadovoljni vlasnici benzinskih pumpi žale se da su prošle godine, širom Australije, zbog krađe benzina pretrpeli finansijsku štetu u visini od 45 miliona dolara, što je za 16 odsto više nego prethodnih godina. Podatke o šteti vlasnika benzinskih pumpi objavilo je njihovo udruženje AACS.
 

Sami da se zaštite

U saopštenju policije Viktorije dostavljenom "Herald San-u", navodi se objašnjenje da "oni moraju da angažuju svoje ljudstvo tamo gde je najpotrebnije, a da potere za kradljivcima benzina mogu da se izbegnu primenom boljih sigurnosnih mera".

Predstavnici benzinskih pumpi, okupljeni oko AACS-a, strahuju da će broj krađa goriva dramatično porasti nakon što se objavi predlog Federalnog budžeta.


Samo u Viktoriji nesavesni vozači su odgovorni za krađu goriva u visini između 15 i 18. miliona dolara. Izvršni direktor AACS-a, Xef Rogut smatra da je pristup policije koja "zatvara oči" nad očiglednim problemom, pomogao drastičnom povećanju njihovih gubitaka. On ističe da su pojedini vlasnici benzinskih pumpi prestali da prijavljuju krađe, baš iz razloga što "policija ništa ne preduzima".


Od jula prošle godine policija je donela odluku da ne pokreće istrage krađa na benzinskim pumpama, osim ukoliko su one izvršene uz nasilne kriminalne radnje. Umesto toga, policija savetuje vlasnicima pumpi da sami preduzmu veće mere zaštite, kao što je zahtev da vozači plate gorivo pre nego što mogu da ga natankuju u rezervoar.


- Od tada beležimo dramatični porast u broju krađa goriva. Nezadovoljni smo ponašanjem policije. Naravno ne očekujumo od policije da uteruje naše dugove, ali očekujemo njihovu bolju zaštitu. Nama ne trebaju fraze da je krađa goriva neprihvatljiva i da će odgovorni biti zakonski gonjeni, kaže Xef Rogut.

Pismo političarima

Džef Rogut smatra da rešenje nije u uvođenju obaveznog plaćanja goriva pre točenja, jer će to smanjiti prodaju druge mešovite robe na benzinskim pumpama. I na zahteve vlasnika benzinskih pumpi upućenim političarima, da se uvedu oštrije kazne za kradljivce benzina, do sada niko nije odgovorio.
AACS okuplja vlasnike više od 500 benzinskih pumpi širom Australije, među kojima su "Kalteks", "Srar Mart" " 7/11" i "BP".

2024 © - Vesti online