Utorak 13.05.2014.
03:33
S. Đurić - Vesti

Bolje zatvor nego porez

Zbog 840 miliona evra neprijavljenih prihoda osuđeni su na godinu i po dana zatvora: D&G
 

Da bi mogla da se ostvari čuvena scena iz filma "Munje" u kome policajac kaže da će da hapsi Dolče i Gabanu, govore poslednja dešavanja vezana za ovaj modni dvojac. Naime, ni bogatstvo, ni popularnost, nisu mogli da spasu dizajnere Domenika Dolčea i Stefana Gabanu od ruke zakona. Zbog 840 miliona evra neprijavljenih prihoda osuđeni su na godinu i po dana zatvora.

Uprkos brojnim apelima na društvenim mrežama, protestima obožavaoca njihovog brenda, apelacioni sud je potvrdio odluku od prošle godine, jer su utajili 343,3 miliona evra. Nagađanja da Dolče i Gabana poreskim manevrisanjem krše zakon, protežu se unazad skoro 10 godina.

Još 2004. godine sumnjivo su poslovali u Luksemburgu kako bi izbegli plaćanje poreza u Italiji koja ima porezne stope skoro najviše u svetu. Njih dvojica nisu prvi dizajneri koji su pokušali da na taj način zaobiđu zakon. Italija je 2008. godine započela borbu protiv utaje poreza i u sklopu toga istraživala i svet visoke mode.

Armani je u aprilu platio 270 miliona evra poreskoj službi kako bi rešio spor u kom se našao zbog problematičnog poslovanja svojih poslovnica u inostranstvu. Kompanija Prada platila je 420 miliona evra kazne. Nadzor nad finansijskim sredstvima uveden je i za Roberta Kavalija.

Operska diva Monserat Kabalje nije poreskoj službi prijavila prihod od nastupa 2010. godine u Andori, koji je iznosio pola miliona evra. Španski sud saopštio je da je operska diva, poznata pod nadimkom La Superba, zvanično optužena za utaju poreza. Španija poslednjih godina vodi oštru bitku protiv onih koji ne prijavljuju svoje prihode. Neke od najpoznatijih istraga obuhvatale su slavnog fudbalera Lionela Mesija, i ćerku kralja Španije Huana Karlosa, princezu Kristinu. Državni španski sudija Pablo Ruz prihvatio je optužbe tužiteljstva u slučaju katalonskog fudbalskog kluba Barselone, za koji se veruje da je oštetio državu za 9,1 milion evra pri transferu Brazilca Nejmara.
 

Kućni pritvor

I legendarni roker Bono Voks izbegava plaćanje poreza
 


Iako ga obožavaoci zovu Sveti Bono zbog kampanje koju već dugo vodi protiv globalnog siromaštva, legendarni roker Bono Voks izbegava plaćanje poreza. Članovi grupe Art Uncut protestvovali su na Glastonberi festivalu, tokom nastupa benda U2, i nosili transparente sa porukom "Bono, plati". Protest je isprovocirala odluku U2 da svoj multimilionski muzički i izdavački biznis premeste iz Irske u Holandiju. Na taj način su izbegli plaćanje poreza u Irskoj.

Vesli Snajps uhapšen je u Orlandu zbog utaje poreza, nakon što se dobrovoljno predao. Pre toga izdat je zahtev za hapšenje ove holivudske zvezde, posle informacije da je utajio porez 1996. i 1997. godine u iznosu od nekoliko miliona dolara. Snajps je u to vreme snimao film u Namibiji, a izjavio je da je neopravdano pod sumnjom. Snajpsu preti kazna zatvora do 16 godina, a on je i ranije bio optužen zbog kršenja poreskih zakona.

Čuvena pevačica i dobitnica Gremi nagrade Lorin Hil osuđena je prošle godine na tri meseca zatvora zbog pokušaja da utaji porez na zaradu od gotovo milion dolara! Pretprošle godine je osuđena na tri meseca kućnog pritvora kada se izjasnila kao kriva.

Posle Lorin Hil i pevačica Meri Džej Blajdž i njen suprug dobili su sudsku odluku o zapleni imovine jer duguju 3,4 miliona dolara poreza u Nju Džerziju. Prema podacima Američke poreske službe, pevačica nije platila 574.000 dolara poreza 2010. godine, 2,2 miliona za godinu kasnije i 647.000 dolara 2011. godine.


Porodica i advokati pokojnog pevača Majkla Džeksona dužni su državi 702 miliona dolara zbog utaje poreza. Posle smrti kralja popa njegovi najbliži prijavili su vrednost imanja od sedam miliona dolara i na to uredno plaćali porez. Međutim, poreska služba je posle istrage utvrdila da je ukupna vrednost poseda 1,3 milijarde dolara. Tako, porodica i

Sud upotvrdio presudu za bivšeg premijera Silivija Berluskonija za utaju poreza

računovođa Majkla Džeksona duguju 505 miliona dolara na ime neplaćenog poreza, dok takse i kazne za lažno prijavljenu vrednost imovine iznose 197 miliona dolara.


Apelacioni sud u Milanu potvrdio je presudu za bivšeg premijera Silivija Berluskonija po optužbi za utaju poreza, kojom je u prvostepenom postupku osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu.


- Sud potvrđuje presudu protiv Silvija Berluskonija - rekao je sudija milanskog suda, a javio je TV kanal Skaj TG 24. Berluskoni je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana zbog fiskalne pronevere u okviru njegove medijske imperije Medijaset, jer je veštački naduvavao cene prava na distribuciju filmova. Berluskoni poriče ove optužbe i ističe da je žrtva politički motivisanih tužilaca. Presudom prvostepenog suda, koji je ovaj slučaj započeo 2006. godine, Berluskoniju je, takođe, zabranjeno da obavlja državnu funkciju pet godina i da rukovodi ijednom kompanijom tri godine.


Berluskoni je izjavio da bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne umesto da odsluži kaznu radom u nekoj javnoj službi.
- Neću prihvatiti da budem prepušten socijalnim službama kao kriminalac kome treba prevaspitavanje - rekao je Berluskoni.
 

Zvezda u ćeliji 

 

Italijanske poreske vlasti traže od Maradone da plati 40 miliona evra na ime poreza u vreme dok je igrao za Napoli. Bivši fudbaler je izjavio da bi odgovorni za njegova poreska dugovanja Italiji trebalo da budu bivši čelnici Napolija, za koji je igrao od 1984. do 1991. godine.

- Zašto ja moram da platim, a oni ne - zapitao se Maradona na konferenciji za štampu koja je održana u Napulju, dan po njegovom dolasku u Italiju.

Maradona je naglasio da se ne oseća krivim, jer nije znao ništa o uslovima ugovora za italijanski klub, sa kojim je osvojio dve jedine titule Napolija u Seriji A.

Sofija Loren je pristala da odsluži kaznu u zasebnoj ćeliji ženskog zatvora 18 dana

- Žrtva sam jer sam mnogo zaradio, a niko mi nije objasnio šta se sve krije u određenim stavkama ugovora koji sam potpisao. Nisam nikoga ubio. Došao sam da tražim pravdu.

 


Mnoge slavne i bogate ličnosti spremne su na svašta da ne bi platile porez. Godinama su italijanski poreznici čačkali i po finansijama Sofije Loren i njenog supruga Karla Pontija. Međutim, oni su se preselili u Ženevu. Ali, domovina im nije oprostila poreske grehe pa je legendarna italijanska glumica pre više od 20 godina u odsustvu osuđena na 30 dana zatvora zbog utaje oko 7.000 američkih dolara.

Dve godine kasnije glumica je pristala da odsluži kaznu u zasebnoj ćeliji ženskog zatvora u rodnom Napulju gde je provela 18 dana.

Javnost je poverovala filmskoj divi da je nevina i da je za sve kriv njen pokojni knjigovođa. I predsednik fudbalskog kluba Bajern Uli Honezes mogao bi da završi iza rešetaka zbog utaje oko 3,5 miliona evra poreza, a kada je proces započeo, priznao je da je sakrio od poreznika još 15 miliona evra. Do kraja suđenja svota je narasla na čak 27,2 miliona evra koje Honezes duguje poreznim telima.

I poreska uprava u Baskiji pokrenula je pre nekoliko godina istragu protiv sada prvog reketa sveta Rafaela Nadala, koji se sumnjičio da je u toj španskoj pokrajini utajio porez, dok je njegov agent demantovao bilo kakve insinuacije da je teniser izbegavao zakonske obaveze. Nadal je između 2005. i 2009. godine osnovao nekoliko kompanija u Baskiji, pošto su u toj pokrajini važile poreske olakšice koje su podsticale razvoj privrede i preduzetništva.

Poreska uprava u Baskiji je pokrenula istragu protiv Rafaela Nadala, koji se sumnjičio da je u toj španskoj pokrajini utajio porez
 

Nadalove kompanije su navodno platile porez u iznosu od 11,06 miliona evra, što je mnogo manje od prijavljenih 47,37 miliona evra prihoda. Nadalov agent Karlos Kosta dao je saopštenje u kojem demantuje bilo kakve insinuacije da su kompanije u vlasništvu Nadala i da je teniser izbegavao zakonske obaveze.


- Rafa je insistirao da njegova boravišna prijava bude u rodnom gradu, čime je potvrdio svoju predanost Španiji i na terenu i van njega. Sve poreske obaveze podmirene su na vreme - poručio je Kosta.
 

DRUGA STRANA MEDALjE

Dobrovoljno pune budžet

 

Neobična inicijativa pobudila je pažnju nemačke javnosti. Mnogi bogati Nemci žele da plaćaju veći porez i da doprinesu oporavku državnog budžeta. Kako kažu, neće osiromašiti zbog većeg poreza za nekoliko procenata.
- Nekoliko procenata više, bogataše ne bi učinilo siromašnijim - prokomentarisao je nemački pevač Marijus Miler Vesternhagen.


Sličan stav ima i brodovlasnik, milioner iz Hamburga, Peter Kemer. On se zalaže za ponovno uvođenje poreza na imovinu, koji je 1996. godine ukinula tadašnja vlada. Golfer Fil Mikelson platio je državi u kojoj živi 5,2 miliona dolara poreza i 13 miliona federalnog poreza. Pored zarade od turnira u visini od 21,2 miliona dolara, Mikelson zarađuje kao zaštitno lice poznatih kompanija.

 

Milijarderka ilegalac

Policija je pretresla kuću najbogatije Francuskinje, naslednice čuvene kozmetičke firme Loreal Lilijan Betenkur, u sklopu obimne istrage o ilegalnom finansiranju političkih partija i izbegavanju plaćanja poreza. Jedan policijski zvaničnik rekao je da je policija u kuću 89-godišnje milijarderke, u predgrađu Pariza, ušla rano ujutro i zaplenila kompjuter. Američki magazin "Forbs" bogatstvo Betenkur procenjuje na 24 milijarde dolara. Višedecenijska porodična svađa oko nasledstva izrodila se u političku aferu zbog optužbi da je Betenkur na protivzakonit način finansirala partiju bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija, kao i da je utajila velike sume novca i izbegla plaćanje poreza.


Estradnjaci na udaru u Hrvatskoj

Marko Perković Tompson mora Hrvatskoj da plati oko 155.000 evra poreza, što je potvrdila i drugostepena komisija Poreske uprave kojoj se kontroverzni pevač žalio pošto su poreski službenici doneli rešenje po kojem mora da plati pomenuti iznos poreza. Poreznicima je zapao za oko jer nije prijavio prihode koji bi pokrili kupovinu 450.000 evra vredne nekretnine. Ni Jelena Rozga nije bila baš uredna u plaćanju poreza. Prema pisanju Novog lista, ova pevačica 2009, 2010. i 2011. nije prijavila zaradu od čak dva miliona i sto hiljada kuna!


Francuz u Rusiji

Moguće oporezivanje prihoda većih od million evra godišnje uzburkalo duhove u Francuskoj. Kako bi izbegao plaćanje poreza slavni glumac Žerar Depardje preselio se u Belgiju i uzeo rusko državljanstvo. Sličan gest je najavio i Alen Delon, kao i legendarna Brižit Bardo.

2024 © - Vesti online