Ponedeljak 12.05.2014.
14:42 >> 16:52h
Beta

Održana komemoracija Timotiju Džonu Bajfordu

Od Bajforda, koji je preminuo 5. maja u 73. godini, oprostili su se supruga Zorica, sinovi Endi, Džastin i Jovan, prijatelji i saradnici, a komemorativnom skupu prisustvovali su i ministar kulture Srbije Ivan Tasovac i šef Delegacije EU Majkl Devenport.

Englez koji je napravio najbolje TV serije za decu

Timoti Džon Bajford ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje TV serije za decu na prostoru bivše Jugoslavije - "Neven",
"Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške", "Nedeljni zabavnik", "Tragom ptice Dodo" i "Notna svaštara".

Televizijskim radom počeo je da se bavi na Bi-Bi-Siju. Režirao je
priloge i samostalne radove u dečijoj redakciji, gde je s uspehom režirao filmske inserte za serijski program.

Na Bi-Bi-Siju je ostao do 1971. godine kada je došao u TV Beograd, radeći koprodukciju s dramaturgom Milom Stanojević. Radio je serije za Dečju redakciju, Zabavni program i Školsku redakciju.

Jedan od bliskih saradnika Bajforda, pesnik Ljubivoje Ršumović, istakao je da je britanski režiser u Srbiju doneo "disciplinu duha koju je odmah primenio u radu na našoj televiziji".

"Timoti Džon Bajford je dokaz one mudrosti koju je neko izrekao davno, da je rad ljubav učinjena vidljivom. Njegov rad će trajati i dalje, ne samo u našim uspomenama nego i u našem kulturnom nasleđu", kazao je Ršumović.

Prema rečima urednika na televiziji Studio B Velje Pavlovića, Bajford je u privatnom životu bio "vedar, sklon šalama i životnim radostima, ali i odmeren i veran".

Pavlović je podsetio na zalaganje britanskog reditelja da Banjička šuma u Beogradu bude zaštićena kao rezervat prirode, kao i da je spisak od 76 vrsta retkih ptica i životinja i 30 gnezda slavuja predao Prirodnjačkom muzeju.

"Jednom ga je s dvogledom, fotoaparatom, sveskom i stranim pasošem uhapsila vojna policija, jer se šuma graniči s kasarnom. Kada je priveden komandantu, ovaj je stao mirno pred Timotijem i rekao: 'Vi ste čovek koji je ulepšao moje detinjstvo'", rekao je Pavlović.

On je istakao da Bajford nije "s prezirom odbaciovao svaku vezu s politikom", i da je nakon dobijanja srpskog pasoša glasao na izborima, ali da je prethodno detaljno proučio Ustav Srbije i program svih političkih stranaka.

U skladu sa željom preminulog velikana, koji je tražio da se njegova smrt obeleži proslavom života, na skupu su emitovani odlomci brojnih emisija koje je režirao.

2024 © - Vesti online