Ponedeljak 12.05.2014.
18:00
D. N. Petrović - Vesti

Severu rampa za lekove

Odavno ostali bez lekova: Još je teža situacija južno od Ibra
 

- Nevolje su počele od uspostavljanja integrisanih prelaza na Brnjaku i Jarinju gde kosovska (albanska) carinska služba, zahtevajući da se plate carine i druge dažbine propisane po kosovskim zakonima, otežava, a nekada i onemogućava dopremanje lekova iz Srbije. Kosovska carina zaustavila je prekjuče na Jarinju vozilo sa našim lekovima u kome su bili i reagensi za transfuziju krvi, trake za glukozu, albumine za lečenje najtežih bolesnika, biohemijski reagensi i drugo.

Vozilo koje je prevozilo lekove je zaplenjeno, a vozaču je napisana prijava - dodaje Ivanović i naglašava da će ovako ponašanje kosovskih vlasti ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenata, mahom Srba, na severu i drugim delovima Kosova i Metohije.

Prazne državne apoteke

Domaćica iz Leška Radmila Savić apeluje na Beograd da Srbima na Kosovu i Metohiji, kako je i obećavano, omogući zdravstvenu zaštitu kao i ostalim građanima Srbije.
- U državnoj apoteci u Lešku ne može se naći ništa na recept, sve je prazno, lekova ima samo u privatnim apotekama i stižu alternativnim pravcima i skupi su, pitanje je koliko će i to trajati, koliko znam slično je i u Leposaviću i drugim mestima na severu Kosova - zabrinuta je Radmila.

Još teža situacija je južno od Ibra, jer su Zdravstveni centar u Gračanici i ambulante u srpskim sredinama odavno bez lekova. Vrlo često bolesnici koji bi mogli da se leče u ambulantama, zbog nestašice lekova i medicinske opreme, šalju se u kosovskomitrovačku bolnicu gde je trenutno smešteno 50 odsto pacijenata sa centralnog Kosova i iz srpskih enklava južno od Ibra.


- Onemogućeni smo da dopremamo lekove na sever Kosova, jer u ovoj oblasti ništa nije regulisano, Albanci na Jarinju i Brnjaku traže da, po njihovim zakonima, firme sa severa Kosova i u Prištini registruju posebnu ustanovu koja će uvoziti lekove na koje će, ako dolaze iz Srbije, plaćati dažbine kao da dolaze iz bilo koje druge zemlje u okruženju - kaže predstavnik jedne veledrogerije iz Beograda i naglašava da Srbija ništa značajnije nije uradila po ovom pitanju.

PDV kao problem?

Doskorašnji ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je većina lekova obezbeđena i za sever i za jug i da je stiglo i drugo što je nedostajalo.
- Suštinski, problem je to što mi hoćemo da se lekovi oslobode PDV-a, inače bi bili veoma skupi i ovde na Kosovu ne bi mogli da se kupuju, imamo sva obećanja da će se to desiti, imamo i podršku međunarodne zajednice - istakao je Vulin.


Milutin Stefanović, predsednik mesne zajednice Lešak, naglašava da se nada da će Srbija "ostati" bar na severu Kosova i da srpski narod neće pristati da živi u Velikoj Albaniji.


- Ne zaustavljaju na Jarinju i Brnjaku samo lekove, albanski carinici ne dovoljavaju uvoz iz Srbije i drugih roba, neke kamione zadržavaju danima, neke odmah vraćaju, ipak, većih nestašica još nema, ali kako je krenulo bojim se da će ih biti i da ćemo, pošto smo Briselskim sporazumom oterani u nezavisno Kosovo, a Kosovo i Albanija se po mnogim segmentima već ujedinjuju, po uvozne dozvole i pasoše ići, ne u Prištinu, već u Tiranu - zaključuje Stefanović.

Ispraćaj Vulina

U Domu kulture u Leposaviću preksinoć je priređen ispraćaj Aleksandra Vulina, doskorašnjeg ministra za Kosovo i Metohiju, kojem su prisustvovali čelnici opština, načelnici nekih okruga, predstavnici prosvetnih i zdravstvenih institucija koje funkcionišu na Kosovu i Metohiji...
- Ministar Vulin trasirao nam je put zahvaljujući kome se Srbi na KiM sada nalaze na stazi opstanka - izjavio je predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović naglasivši da će predstojeći izbori na Kosovu ujediniti Srbe i da će osvojiti maksimalan broj poslaničkih mesta.
Uz poziv Srbima ja jedinstvo, Aleksandar Vulin je poručio:
- Nemojte da vas dele na sever i jug, jer takva podela će vam doći glave, ne sme biti takve podele. Budete li pristali na takvu podelu radiće sa vama šta god hoće, kao svih ovih godina. U vremenu koje dolazi hoću da budete takvi kakvi jeste, samo izgubite osobinu da se delite i da postajete plen onih koji među vas ulaze sa zlom namerom.

2024 © - Vesti online