Ponedeljak 12.05.2014.
08:07
D. Đorđević - Vesti

Srbija, zemlja krađa i prevara (2): Golet na jugu

Nestaju šume Pčinjskog okruga
 

Šume Pčinjskog okruga su skoro uništene. Više godina unazad ovim prostorima gospodare motorne testere, šumski kamioni i traktori, praveći neprocenjivu štetu. Kao opravdanje za masovnu seču navodi se da se seče samo drveće koje je bolesno ili koje je nastradalo u požaru, u praksi nije tako. Stotine kubnih metara zdravih stabala se bespravno seku, bez prethodnog obeležavanja i evidentiranja onih stabala koja su predviđena za seču. U Pčinjskom okrugu je tako u proteklih 20 godina nelegalno posečeno 70 do 80 posto od celokupnog šumskog fonda.


Jedan šumski radnik, koji želi da ostane anoniman, kaže da su glavni centri šumarske mafije u Upravi za šume, sa republičkim šumarskim inspektorima u svim gradovima i u JP Srbijašume sa šumskim gazdinstvima u svim gradovima.

Ponoćna tura

- Već više godina unazad gledamo kako nam banditi posekoše šume. Pogode sa nekim jedno drvo, doteraju kamione, poseku sve u okolini. Pune kamione, teraju, a mi džabe prijavljujemo policiji. Tako je i u Poljanici i u Trgovištu. Sve se to radi između 10 i 12 sati noću - navodi jedan meštanin Stare Brezovice, sela u podnožju planine Koćurac. - Ma, džaba policija, pozovemo, prijavimo, upišu u tefter i odu. Kad ih pitamo šta je dalje bilo, odmahnu glavom i kažu: "Mi svoje odradimo, a sudovi ne".


- Samo u Pčinjskom okrugu je dosad nelegalno posečeno šume u vrednosti oko pola miliona evra - tvrdi naš sagovornik.

Trupci u selu Božica
 


Iz Srbijašuma odgovaraju da je većina optužbi na njihov račun potpuno proizvoljna. Prema njihovim podacima, bespravno je posečeno 9.020 kubika drveta, što je oko 20 miliona na godišnjem nivou. Oni tvrde da se bespravno seku samo šume uz administrativnu liniju sa KiM, sa čime je upoznat MUP, kao i Vojska Srbije.

Krađa šume u Krivoj Feji, 45 kilometara udaljenoj od Vranja, predstavlja najveću krađu državne šume u istoriji JP Srbijašume. Za sada utvrđena šteta u ovom rejonu iznosi preko 150.000 evra. Naime, lokalni novinar Goran Antić je došao u posed dokumenta pod brojem 11596/2012 od 23. novembra 2012. godine, a to je Zapisnik petnaestočlane komisije Srbijašuma, na čelu sa Draganom Borozanom iz unutrašnje kontrole Srbijašuma, sa zadatkom da utvrdi obim posečene drvne zapremine na pet odeljenja Soboršnice, to jest u pitanju je selo Kriva Feja podno Besne kobile.

Plač Bogu

- To je više Bogu plakati. Sve posekoše i oteraše. U Božici je na sceni javna pljačka, masovna krađa državne imovine. Za poslednje tri-četiri godine samo iz Božice posekli su oko 500.000 kubnih metara trupaca, bukove i borove građe. Bukovi trupci se prodaju po 80, a borovi za 50 evra. Cena građe je daleko veća, pa vi sada vidite koliko je to - izjavio je za medije Dragan Rangelov, predsednik MZ Božica, sela na Vlasini, i pozvao državu i institucije da osnuju nezavisnu komisiju koja će izaći na teren i ustanoviti šta se radi u Božici, pod izgovorom spasavanja šumskog blaga.

 

Šverc stoke

Tridesetak preprodavaca stoke iz Bujanovca i okoline divljim radnjama i kanalima preko administrativne linije otpreme godišnje iz Srbije na Kosovo oko 20.000 grla stoke - junadi, krava, ovaca i koza. Preprodavci, koje nazivaju stočnom mafijom, ostvaruju znatne prihode na štetu budžeta Srbije, pa ceo posao svakom učesniku ovog lanca trgovine godišnje donese između 25 i 30.000 evra čiste zarade. To je bilo u leto 2012. godine, a isto je i danas, tvrde upućeni.


U dokumentu piše: Direktna je odgovornost čuvara šume Ivice Maksića, koji je dozvolio doznaku stabala na rejonu koja je vršena suprotno važećim planskim dokumentima i organizovao i sprovodio seču ovih stabala kojom je izazvao pustošenje šuma 2011. i 2012. godine, a da o ovome nije obavestio nadležne, dok snosi i deo odgovornosti za seče vršene pre toga." U zaključku komisije konstatovana je ukupna šteta iznosu od oko 155.000 evra!

Ne ponašaju se bolje ni privatni vlasnici šuma. Eparhija Vranjska je pod zakup dala šumu manastira Prohor Pčinjski na Kozjaku, u zakonom zaštićenoj Dolini Pčinje. Od prodaje ogrevnog i tehničkog drveta godišnje zaradi 51 odsto ukupnog prihoda koji ostvari firma Fornet d.o.o. iz Beograda, koja gazduje šumom. Šuma se prostire na oko 800 hektara, bila je oduzeta agrarnom reformom 1946. godine, a vraćena je pre četiri godine manastiru.

Srbija, zemlja krađa i prevara

1. Crkotine za narod, milioni za lopove

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva zabranilo je seču u Kozjaku zbog toga što je period važenja tzv. posebne osnove gazdovanja šumama za to područje istekao još 31. decembra 2011. godine. To, praktično, znači da je Fornet posle 2011. bespravne sekao drveće, iako je direktorka tog preduzeća za medije navela da su sprovodili tzv. sanitarnu seču i u 2012, navodno po nalogu šumarskog inspektora.

Frapantan je podatak da za sve navedene krađe šumskog blaga, Republička šumarska inspekcija zasad nije podnela ni jednu krivičnu prijavu!
 

Krađa kovčega

Svojevremeno je Vranje potresala pogrebna afera ili krađa pogrebnih sanduka iz vranjske bolnice. Da se kradu mrtvački sanduci potvrdili su navodi iz krivične prijave prema kojoj je glavni akter ove priče bio poznati patolog T. D. On je obavio obdukciju posmrtnih ostataka dvojice muškaraca koji su toga dana poginuli u saobraćajnoj nesreći u Preševu. Njihova rodbina iz okoline Kuršumlije kupila je mrtvačke kovčege od N. J. koji je tela nastradalih svojim opelom prevezao do kapele vranjske bolnice. Naravno, ključeve od kapele imao je dr T. D. Pre dolaska prve smene radnika u bolnici oni su u kola utovarili kovčege. Policija je kod N. J. pronašla mrtvačke sanduke koje nije uspeo potpuno da opere i ponovo proda.

Sutra - Srbija, zemlja krađa i prevara (3): Kobasice sa smetlišta

2024 © - Vesti online