Nedelja 11.05.2014.
20:00
Blic

Nepažnja kao uzrok saobraćajnih nesreća

Telefoniranje tokom vožnje često dovodi do saobraćajnih nesreća
 

Budan i fokusiran. Obe ruke na volanu, pogled na putu. Vožnja brzinom koja nije veća od propisane, na dovoljnom rastojanju od vozača koji se nalazi ispred. Ovo je idealna slika odgovornog vozača.

Realnost je, međutim, često drugačija, naročito na našim putevima. Hiljade vozača svakodnevno telefonira ili kuca SMS poruke dok vozi, traži omiljenu pesmu na MP3 uređaju. Neki čak dok su za upravljačem jedu ili piju kafu za poneti. Moguća posledica - udes zbog nepažnje!

Stručnjaci iz Centra Alijanc tehnologija u Minhenu u studiji “Diverzija na putu” ustanovili su više od 30 faktora koji utiču na smanjenje pažnje tokom vožnje. Prema tom istraživanju čak trećina od svih saobraćajnih nesreća događa se upravo zbog smanjene pažnje.

- Naročito mladim ljudima lako popusti koncentracija - kažu u Alijanc centru.

Naravno, u Srbiji se najviše sudara događa usled neprilagođenje brzine, nepropisnog preticanja i upotrebe alkohola, ali broj nesreća usled nepažnje sigurno nije mali. Istraživanje nemačkih stručnjaka pokazalo je još nekoliko interesantnih podataka o ženskim i muškim vozačima.

Naime, žene češće telefoniraju i kucaju SMS poruke u toku vožnje, a vole i glasnu muziku.

Među uzrocima smanjene koncentracije za volanom kod ženaspada i komuniciranje sa putnicima u vozilu. Muškarci sa druge strane, više su tokom vožnje okupirani uređajem za navigaciju od žena, a zanimljivo, ukoliko je dete smešteno u sedištu na zadnjoj klupi češće se okreću kako bi se uverili da je sve u redu. Istraživači u Nemačkoj izračunali su i da vozaču koji pri brzini od 80 kilometara na sat oči nisu na putu samo tri sekunde, kao da je slep 67 metara. Jasno je da je sudar neminovan, naročito ukoliko vozilo ispred krene naglo da usporava. Dakle, bilo kakve sekundarne aktivnosti tokom vožnje možda su samo ružna navika, ali su pre svega potencijalna opasnost.

2024 © - Vesti online