Nedelja 11.05.2014.
20:00
B92

Pravila noćnog provoda u Riju

Rio de Žaneiro je grad zabave i za svakog ima ponešto
 

Gotovo svi noćni klubovi u Riju imaju sistem u kom plaćate ulazak i konzumaciju - na izlasku. Ulaznica je prosečno 25 evra, od čega polovina ide za ulazak, a druga polovina za konzumaciju. Prilikom ulaska dobijete ili karticu, ili posebni papir na koji se beleži sve što ste popili te noći. Prilikom izlaska iz kluba karticu ili papir predajete blagajniku i on vam naplaćuje ili uzvraća razliku od potrošenog. Ovo je način poslovanja na koji se morate navići ako planirate da putujete u Rio.

Cena ulaza može varirati u zavisnosti od toga da li te muškarac ili žene, a u nekim klubovima važi poseban dress code. Uvek nosite sa sobom kopiju pasoša, jer bez njega nećete moći da uđete u klub.

Muzika uživo je neizostavni deo noćnog života Rija. Može se reći da je samba duša ovog grada. Pravi način da iskusite muziku uživo je da odete u samba klub. Većina ovih klubova nalazi se u delu grada koji se zove Lapa, ali svuda možete naći barem jedan klub.

Najjeftinija opcija je pivo koje se prodaje iz kombija na ulicama, dok su ekskluzivni barovi smešteni u delu grada koji se zove Leblon. Tradicionalni bar, boteco na portugalskom, u Riju je uglavnom pun, bez muzike, dok su ljudi vrlo bučni. Ponuda u tim barovima je šarolika.

U barovima većinom se pije ledeno hladno točeno pivo, chope, ili koktel capirinja.

"Gay friendly" barove možete naći na svakom koraku, pošto biti gej nije tabu u Brazilu.

Ponuda restorana je vrlo šarolika - od lokalnih kuhinja, pa do restorana koji poslužuju sve vrste svetskih specijaliteta. Ipak, najbolje od brazilske kuhinje iskusićete na samoj ulici.

Pripazite, ako je oko štanda gužva, onda znači da je ponuda dobra i sigurna, ali ako ne štandu nema nikoga - nemojte ići ni vi.

2024 © - Vesti online