Ponedeljak 12.05.2014.
04:44
Vesti

Novac iz kanalizacije u rukama studenta

Nagrađeno poštenje: Šamindu Amarsinge koji je pronašao novac u kanlizaciji dobiće preko 80.000 dolara (Foto: Ilustracija)
 

Šamindu Amarsinge pospremao je prizemlje u zgradi u avgustu 2011. i u odvodu za sanitarne otpatke našao svežnjeve novčanica od pet, deset i sto dolara.


- Bilo je previše da se broji i ja sam mislio da neko šali sa mnom - kazao je prošle nedelje. - Ali, kada sam dodirnuo novčanice, sve žute i zelene, shvatio sam da je reč o pravom novcu.

Zapanjeni radnik odmah je zvao supervizora i kasnije su policija i vodoinstalater izvukli iz kupatila u ulici Burke više od 100.000 dolara, a 1.200 dolara zaglavilo se u cevima. Sumnjiva gotovina poslata je na ispitivanje i snimanje.

Dozvola za boravak

"Dobitak" je bio druga izvanredna vest za Amarsingea prošle nedelje - takođe je saznao i da je dobio dozvolu stalnog boravka u Australiji.
- Samo želim da živim normalno, nađem posao u struci i ostvarim taj san - kaže on.
Novac mu je, kaže, bio blagoslov. Ne zna kako će ga trošiti, ali će deo dati za pomoć osobama sa invaliditetom, a deo budističkom hramu u Berviku.
- Imao sam puno sreće. Nemam nameru da to spiskam - kaže.

Policija, međutim, nikad nije bila u stanju da ustanovi poreklo para i niko se nije javio da ih zatraži. Prošle nedelje, čistač koji je prešao u radnju brze hrane, a istovremeno studira informatiku na Novom Zelandu, primio je telefonski poziv sa obaveštenjem da je novac njegov.


- Nisam imao reči - kaže Amarsinge.


Dva dana pre toga, sudija za prekršaje Majkl Smit odredio je da novac pripada Amarsingeu.


- Nema razloga da takvo poštenje ne bude nagrađeno - kazao je sudija.


Detektiv Danijel Torn, koji je vodio istragu, složio se.


- Svi momci kod nas isto misle. On je student koji se bori da preživi, a da nije ni pomislio da pare stavi u xep - rekao je on za "Herald san".


Na Sudu za prekršaje u Melburnu rečeno je da je čovek iz Sidneja po imenu Emerald Nujen, u vezi s tajanstvenom gotovinom optužen za posedovanje zarade od kriminala. Međutim, posle lekarskog izveštaja u kome Nujen tvrdi da je mimo svoje volje bio pod uticajem droge i da nije imao saznanja o novcu koji je bio i nestao iz njegovog poseda, zatečeni istražni organi odbacili su optužbe.


Nujen je takođe potpisao potvrdu o odustajanju, izjavivši da nema suvlasništva u tajanstvenom kešu.

2024 © - Vesti online