Ponedeljak 12.05.2014.
03:33
Vesti

Zakopani novac na imanju "bombaša"

Na imanju Glena Sendersa pranađena ogromna količina novca (Foto: Ilustracija)
 

- Bilo je šaputanja da je tamo zakopana velika količina novca. I ispostavilo se da je to tačno. Uvereni smo da nema više. Želimo da zaustavimo sva govorkanja i ako ima ljudi koji bi hteli tamo da idu u "lov na zlato", nije vredno.

Komandir Ros kaže da je sav novac sada u rukama policije i predstavljaće deo Sendersove zaostavštine. Inače, policija je prošle nedelje i dalje bila prisutna na farmi, koja je od 11. aprila bila mesto opsade. Senders se tada vratio kući, a na sebi je nosio jaknu ispunjenu eksplozivom. Odbio je da se preda i sedam sati je bio opkoljen.

Sravnjena farma

Glena Sendersa policija je tražila u vezi sa nasilnim incidentom izazvanim nekoliko dana pre nego što je sebe pred svima digao u vazduh i povredio dva policajca. Objekti na farmi sravnjeni su sa zemljom. Senders je bio osoba stara četrdeset godina i postoje izjave da je posle smrti svoje žene 18 meseci ranije počeo prilično čudno da se ponaša.

Na mesto su bili pozvani pregovarači i specijalisti za bombe. Ali, Senders je detonirao seriju eksploziva, ubio sebe i ranio dva policajaca iz Melburna. Jedan od njih vratio se kasnije na posao, ali se drugi još oporavlja i veruje se da će duže vreme imati problema zbog ranjavanja.


Onda je usledila tronedeljna operacija da se mesto očisti od ostalog eksploziva. Ceo posao opisan je kao akcija bez presedana u australijskoj istoriji. Sve vreme, do pre neki dan, hajvej je bio zatvoren.


- Incident je bio stvarno jedinstven kad je reč o tome sa čime smo se suočili - kaže Ros. - Ne dešava se često da imamo posla sa tako velikim količinama eksploziva.
Na poslu su bili angažovani vatrogasci, državna spasilačka služba, vojska, kao i stručnjaci iz velike rudarske kompanije i eksperti sa Univerziteta Melburn, koji su davali uputstva kako učiniti bezopasnim i otkloniti eksploziv. Komandir Ros kaže da će policija povećati broj patrola u Derinalumu i narednih nedelja i da svi meštani koji su zabrinuti treba da ih kontaktiraju.


Nije hteo da komentariše kako je Senders, koji je imao licencu za rukovanje eksplozivom, ipak bio u stanju da sakupi toliku količinu.


- To je stvar istražnog sudije, rekao Ros.

2024 © - Vesti online