Petak 09.05.2014.
19:54
Beta

"Ulazak Srbije u EU 2020. ambiciozan, ali realan"

Na prijemu u Francuskoj ambasadi ocenjeno je da je ulazak Srbije u EU do 2020. realan
 

"Naravno da je to realno. Srbija sada ide ubrzanim tempom i odlučnošću koju smo čuli i u govoru premijera Srbije 28. aprila u skupštini", rekao je Devenport na konferenciji za novinare, povodom Dana Evrope, u ambasadi Francuske u Beogradu.

Govoreći o početku pregovora za ulazak Srbije u EU, on je kazao da se tehički pregovori odvijaju "po rasporedu" i dodao da je nova vlada na tom planu uložila "velike napore".

"Mogu da konstatujem da u tome imamo zaista sjajnu saradnju sa vladom", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koliko situacija u Ukrajini može da se odrazi na odnos EU prema Srbiji i drugim zemljama kandidatima za ulazak u Uniju, Davenport je izrazio nadu da će sve zemlje partneri podržati njene napore za mirno rešenje ukrajinske krize.

"Želimo da zemlja kao što je Srbija podrži naš jedinstven stav kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Želimo da svi naši partneri podrže naše napore za mirno rešenje ovog konflikta", rekao je on.

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio takođe je ocenio da ulazak Srbije u EU nije nerealističan, ali da Vlada Srbije u tom cilju mora učiniti sve što je neophodno.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracje Jadranka Joksimović rekla je da nije reč o nerealnom optimizmu, već o zadacima koje nova vlada treba da ispuni.

2024 © - Vesti online