Petak 09.05.2014.
08:31
Beta

Obeležava se Dan pobede nad fašizmom

Predsednik Srbije će i danas položiti venac na spomenik neznanom junaku na Avali (Foto: Arhiva) 

Na groblju oslobodilaca Beograda iz Drugog svetskog rata u 10 sati počeće državna ceremonija povodom Dana pobede nad fašizmom a ceremoniju će predvoditi ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će u podne položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, dok je za 15 sati na Trgu Republike zakazana manifestacija "Slika protiv bombi", u organizaciji Pokreta socijalista.

Za 20 sati u Novom Sadu, na Trgu slobode, biće održan koncert "Ritam Evrope" na kojem će svirati bendovi Đečaci, 2Ruts DC, Rambo Amadeus i Deca loših muzičara.

Rusija će 9. maj - Dan pobede u Drugom svetskom ratu obeležiti vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, a proslava će biti održana i u Sevastopolju na Krimu, poluostrvu nedavno pripojenom Rusiji, gde se nalazi sedište ruske Crnomorske flote.

Povodom Dana Evrope, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo prisustvovaće u Varšavi obeležavanju 10 godina od velikog proširenja Evropske unije, kada su članice postale i bivše komunističke zemlje.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

2024 © - Vesti online