Petak 09.05.2014.
07:39
J. Arsenović - Vesti

Pastor: Najteže je istrpeti pljuvanje

Potrudio sam se da se sudzdržim, da nikog ne dotaknem, ne gurnem, da ništa ne kažem, da ništa ne uradim: Pastor
 

Kako ste uspeli da se uzdržite od reakcije?
- Shvatio sam da ako se budem upustio u prepirku da bi u tom momentu i ja bio nasilnik, a ne oni. Potrudio sam se da se sudzdržim, da nikog ne dotaknem, ne gurnem, da ništa ne kažem, da ništa ne uradim. Inače bi napravio situaciju posle koje bih ja bio meta kritika. Osuđivali bi me zašto sam to uradio, da sam prekoračio samoodbranu, zar mislim da je moguće jednu staru ženu povrediti i slično. Meni je strahovito teško palo da sve to izdržim a da ne reagujem. Čovek relativno lako može da izdrži da ga guraju, štipaju, ali ne i da ga pljuju.


Da li je tačno da su vam dovikivali "Raci", što je bio pogrdan naziv za Srbe u Hortijevoj Mađarskoj?
- Bilo je tu svakojakih dovikivanja i pravo da vam kažem ne mogu da rekonstruišem šta su mi sve govorili, ali je praktično taj vokabular io primenjen u punom kapacitetu i što se tiče kletvi, političkih kvalifikacija i vređanja.


Da li je povod za napad i to što ste bili protiv otvaranja kancelarije Jobika u Subotici januara ove godine?

- Sigurno je to bio jedan od povoda, ali ta moja rekacija je rekacija koju permanentno zastupam prema ekstremistima bez obzira čiji su. Ako čovek ne može da zaustavi svoje, onda ne može očekivati od drugih da oni zaustave njihove ekstremiste.


Postoji li i dalje ta kancelarija Jobika u Subotici?
- Ne. To je bio njihov pokušaj koji nije zaživeo.

Vlada Vojvodine menja naziv

Pastor, koji je i predsednik odbora koji radi na usaglašavanju Statuta Vojvodine s rešenjem Ustavnog suda Srbije, kaže da su i dva preostala otvorena pitanja usaglašena.
- Dogovoreno je da se izvršni organ vlasti naziva "Pokrajinska vlada", umesto "Vlada AP Vojvodine". Dogovoreno je i da u prvom članu izostavimo da je autonomija Vojvodina osnovana Ustavom jer se na kraju te iste rečenice i pozivamo na Ustav.

2024 © - Vesti online