Četvrtak 08.05.2014.
20:00
B92

Zbog eko-normi vozila će izgledati sve čudnije

Generacija novih vozila, poput modela Folksvagen XL1 (na slici), sa kompleksnim i neuobičajenim izgledom mogla bi da se pojavi na putevima i pre 2020.
 

Šef dizajna Folksvagen grupe Valter de Silva je zagovornik čistih, jednostavnih linija na automobilima, što se može videti i na najnovijim modelima nemačkog proizvođača. Međutim, to bi moglo da se promeni u bliskoj budućnosti s obzirom na pooštravanje ekoloških normi.

"Da bismo zadovoljili optimalne aerodinamičke karakteristike budućih modela i potrebu za nižom potrošnjom i manjom emisijom ugljen-dioksida, možda ćemo biti prinuđeni da žrtvujemo estetiku automobila", kaže De Silva.
 

On je, u razgovoru za Autonews Europe, upozorio da bi generacija novih vozila, poput modela XL1, sa kompleksnim i neuobičajenim izgledom mogla da se pojavi na putevima i pre 2020.

"Moj pogled na dizajn neće se izmeniti, ali se plašim da će nas striktna ekološka pravila naterati da pravimo automobile koji neće biti lepi", izjavio je Valter de Silva i slikovito objasnio rečima da "aerodinamika nije umetnost, već nauka", i da "vazdušni tunel ne vodi računa o imidžu marke i o tome da li će se automobil dopasti kupcu, već samo brine o koeficijentu otpora vazduha".

Kao primer da dizajneri pritisnuti aerodinamičkim normama na kraju dolaze do sličnih rešenja, De Silva je naveo hibridne modele, Toyotu Prius i Hondu Insight.

Sa druge strane, nije sve tako crno. Potreba da se dizajneri prilagođavaju nametnutim ekološkim standardima mogla bi kod njih da podstakne kreativnost i da izrodi novi kvalitet prilikom oblikovanja automobila, smatra Valter de Silva.

2024 © - Vesti online