Četvrtak 08.05.2014.
16:40
Beta

Penzioneri, budite srećni, u Rumuniji penzija još manja

Eto, ima nečega u čemu nismo najgori...
 

Istraživanje je za Banku Inteza sproveo Ipsos Stratedžik marketing čiji je direktor, Srđan Bogosavljević, rekao da su penzije u Srbiji male, ali nisu i najmanje u regionu. Prosečne penzije u Srbiji iznose dve trećine prosečne plate, dok su
u svim zemljama regiona procentualno manje od prosečnih plata.

Prosečne penzije u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji su manje od 200 evra, dok jedino penzioneri u Hrvatskoj imaju više, u proseku 339 evra. Bogosavljević je napomenuo da se odnos penzije prema plati u Srbiji poslednjih godina održava, uz blagi pad.

"Moglo bi se reći da odnose penzije prema plati u Srbiji poslednje tri godine stagnira, ali istovremeno i jedno i drugo postaju manji", rekao je on.

Po istraživanju Ipsos Stratedžik marketinga, po udelu starijih od 60 godina u ukupnom broju stanovnika, Srbija je sa 24,7 odsto na nivou ostalih zemalja regiona i EU, gde je taj udeo od 20,3 do 26,4 odsto. Srbiji ima 7,1 miliona stanovnika i oko 1,7 miliona penzionera čiji broj raste.

Bogosavljević je rekao da je problem Srbije to što ima manje zaposlenih nego penzionera. Zato su, u uslovima male zaposlenosti, penzije jedini prihod mnogih domaćinstava, i u njihovim ukupnim prihodima učestvuju sa 35,8 odsto.

2024 © - Vesti online