Četvrtak 08.05.2014.
13:31 >> 15:07h
B92

Donjeck odbio Putina, ide na referendum

Zastava Donjecka istaknuta na barikadama u gradu
 

"Referendum u Slavjansku će se održati 11. maja", rekli su predstavnici proruskih snaga u tom gradu. Prethodno je Komitet "narodne republike Donjeck" jednoglasno odlučio da će se referendum o budućnosti te oblasti u okviru Ukrajine održati u nedelju kako je i planirano.

Moskva: No coment

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov uzdržao se od komentarisanja odluke prorusa sa istoka Ukrajine da održe referendum i pored poziva ruskog predsednika da se on odloži. "Potrebno nam je još informacija. To su novi podaci", rekao je Peskov.

"Ovo nije naša odluka (političara), ovo je odluka naroda oblasti Donjecka. Narod ove oblasti dobio je priliku da učini herojsko delo, i mi ne možemo da im to uskratimo", rekao je lider proruskih snaga u Donjecku Andrej Purgin.

Putin je juče pozvao snage koje traže autonomiju istoka Ukrajine, da odlože referendum da bi se omogućio dijalog o rešavanju krize. Ranije danas, ukrajinske vlasti su objavile da će nastaviti sa vojnim operacijama na istoku zemlje, čak i ukoliko proruske snage odluče da odlože referendume, na šta je juče pozvao Kremlj.

2024 © - Vesti online