Sreda 07.05.2014.
17:24 >> 17:48h
Beta, Srna

Putin: Prorusi, odložite referendum

Vladimir Putin
 

"Rusija veruje da za krizu, koja je počela u Ukrajini i sada se razvija u smeru najgoreg scenarija, treba kriviti one koji su organizovali državni udar u Kijevu 22. i 23. februara i, i dalje ne mare da razoružaju desničarske i nacionalističke elemente", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom
Švajcarske, Didijeom Burkhalterom u Moskvi.

Pročitajte još:

* Slavjansk se sprema za referendum! Neće biti "krimskog scenarija"

* Moskva Kijevu: Zaustavite krvoproliće

* UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Monstrum pucao na masu koja je bežala od požara u Odesi

Predsednik Rusije je istakao da je ključ za okončanje krize direktan dijalog između Kijeva i antivladinih demonstranata u jugoistočnoj Ukrajini. Sada je od suštinskog značaja da se "stvore neophodni uslovi za ovaj dijalog", dodao je on.

To će, kako je ukazao, zahtevati odlaganje referenduma, koji su antivladini aktivisti zakazali za 11. maj, i na kojem će biti utvrđena dalja sudbina jugoistočne Ukrajine.

"Pozivamo predstavnike jugoistočne Ukrajine, pristalice federalizacije zemlje, da odlože referendum, zakazan za 11. maj, i da stvore neophodne uslove za dijalog", poručio je Putin.

Kako prenosi agencija AP, Putin je takođe pozvao ukrajinsku vojsku da obustavi sve operacije protiv proruskih aktivista koji su zauzeli vladine zgrade i policijske stanice u najmanje 12-tak gradova na istoku Ukrajine.

On je dodao i da su predstojeći predsednički izbori u Ukrajini, zakazani za 25. maj, korak "u pravom smeru", ali je ponovio da ustavne reforme treba da prethode bilo kakvim nacionalnim izborima u toj zemlji.

2024 © - Vesti online