Sreda 07.05.2014.
10:04
Beta

Pusi Rajot: Putin vodi u haos

Agituju u Vašingtonu protiv Rusije: Članice grupe Pusi Rajot
 

Marija Aljohina i Nadežda Tolokonikova rekle su da kršenje ljudskih prava koje sprovodi ruski predsednik Vladimir Putin šteti njihovoj zemlji. "Putin ne vodi Rusiju ka stabilnosti, već ka potpunoj nestabilnosti i haosu", rekla je Tolokonikova.

Tolokonikova i Aljehina su uhapšene 2012. posle performansa u glavnoj moskovskoj crkvi nakon čega su provele skoro dve godine u zatvoru. Od  oslobađanja njih dve kritikuju manjak sloboda u Rusiji i oštar odnos vlasti prema opoziciji.

Kozaci bičevali članice Pusi rajot

Prema rečima članica Pusi rajot, u Rusiji se zatvorenici zlostavljaju, između ostalog i obaveznim psihijatrijskim lečenjem. Vašingtom prema američkom zakonu može zamrznuti imovinu i zabraniti ulazak u SAD ruskim zvaničnicima za koje se smatra da krše ljudska prava. Trenutno je 18 ruskih zvaničnika na takvoj javnoj listi, ali
postoji i tajna lista.

VIDEO: Kiselinom i suzavcem na članice "Pusi rajot"

Tolokonikova i Aljehina su tražile da se listi doda još 16 ljudi, među kojima su ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev, zvaničnici umešani u sudski progon učesnika u velikim antivladinim protestima u Moskvi 2012. godine, kao i zvaničici iz zatvoru u kojima su boravile njih dve.

2024 © - Vesti online