Utorak 06.05.2014.
18:14
Blic

SAD traga za tajnim Putinovim blagom

Nezainteresovano posmatra kako se lome oko njegovog izmišljenog bogatstva: Vladimir Putin

To je podgrejalo spekulacije da ruski predsednik raspolaže privatnim bogatstvom koje je mnogo veće od 102.000 dolara, koliko je prijavio kao prihod za prošlu godinu. Ipak, nastojanja da se obelodani gde je novac sakriven nisu urodila plodom, a Putin i dalje poriče optužbe novinara.

- To su samo glasine koje nisu vredne rasprave. To su gluposti. Iščačkali su nečiji nos i razmazali sadržaj po svojim bednim listovima - izjavio je Putin, a prenosi “Njujork tajms”.

Prema pisanju tog lista, globalna potraga za Putinovim “skrivenim blagom” traje već deceniju i po, a Obamina reakcija na ukrajinsku krizu dala joj je novi zamah.

Na spisku imućnih Rusa za koje se sumnja da pripadaju finansijskim krugovima ruskog predsednika, pored Timčenka su se našli i Jurij Kovalčuk, Vladimir Jakunjin, kao i Arkadij i Boris Rotenberg. Prošle nedelje je najavljeno da će im se pridružiti Igor Sečin, predsednik naftne kompanije “Rosnjeft” i Aleksej Miler, šef energetskog giganta “Gasprom”.

Ruski mediji navode da Putina u većoj meri pokreću moć i nacionalizam nego materijalna korist. Nekima, međutim, upadaju u oči predsednikovi skupoceni satovi i palata na obali mora za koju Kremlj poriče da je sagrađena baš za njega.

Ako bi se sumnje da Putin poseduje blizu 70 milijardi dolara pokazale kao opravdane, to bi značilo da je predsednik Rusije najbogatiji šef države u istoriji.

2024 © - Vesti online