Ponedeljak 05.05.2014.
21:10
blic.rs

Srbi se ne pitaju o formiranju kosovske vojske

Foto: Ilustracija
 

Dva lidera su se usaglasila da se posle usvajanja zakona koji će omogućiti pretvaranje Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova (OSK), dalje procesuira pitanje OSK i da se posle toga ide na prevremene izbore tako što će se doneti odluka o raspuštanju Skupštine tzv. Kosova, navodi ''Blic''.

Kako beogradski list saznaje iz svojih izvora bliskih današnjem sastanku lidera političkih partija, takva odluka je doneta na sastanku koji je održan uz učešće američke ambasadorke na Kosovu Trejsi En Džejkobson i kome su prisustvovali i lideri AZBK, Ramuš Haradinaj i ANK, Bedžet Pacoli.

Očekuje se da će taj sporazum podržati druge nesrpske zajednice, posebno turska. Prema Ustavu Kosova, za usvajanje ustavnih amandmana potrebna je
dvotrećinska većina svih 120 poslanika i dvotrećinska većina poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Ustavom Kosova koji se temelji na rešenjima iz predloga o statusu Kosova Martija Ahtisarija predviđeno je da manjinske zajednice imaju pravo na rezervisana mesta za dva skupštinska mandata.

Ukoliko se ne postigne saglasnost o rezervisanim mestima, manjine će imati pravo na dvadeset garantovanih mesta od kojih 10 pripadaju srpskoj zajednici, a preostala mesta drugim manjinskim zajednicama.

2024 © - Vesti online