Utorak 06.05.2014.
07:44
J. L. Petković - Vesti

Na kosovske izbore sa jednom listom

Kosovski Srbi na neformalnom sastanku u Beogradu: Saša Milosavljević
 



U Prištini, Srbi su blokirali donošenje Zakona o vojsci Kosova.


Na beogradskom sastanku kosovskih Srba je dogovoreno da se napravi zajednička lista koja će imati nacionalni, a ne politički predznak. Taj poluneformalni sastanak imao je za cilj "ispipavanje pulsa" koliko je ko zainteresovan da se sa jednom takvom listom krene na predstojeće kosovske parlamentarne izbore. Pozivu iz Beograda, koji je srpskim poslanicima upućen 3. maja, odazvala se većina na čiju je adresu stigao.


Međutim, niko od prisutnih nije želeo da o tome detaljnije govori. Tako je i direktor GI "Srpska" Vladeta Kostić, koji je prema našim saznanjima skupu prisustvovao ispred Kancelarije za KiM, samo kazao da je došao pred kraj sastanka.

Albanci pozivali na linč

Pojedini albanski mediji su uputili javni poziv na linč srpskih poslanika. Slikali su i sabirali ko je od njih u Beogradu, a objavili su i mejl jednog od poslanika sa njegovim brojem telefona, gde poziva kolege na sastanak u Beogradu. I na kraju, Srbe su optužili da odlaze na poziv Bezbedonosno informativne agencije. Prozvani u tom tekstu smatraju da je to vid pritiska na srpske poslanike da glasaju za osnivanje kosovske vojske.

 


U Prištini je ostalo šestoro poslanika Samostalne liberalne stranke, koji su i dalje bojkotovali rad kosovskog parlamenta, i osnivanje vojske Kosova o čemu je glasanje odloženo za danas.


- Ideja im je bila da se izglasaju ustavni amandmani, onda da se glasa o kršenju poslovnika, i na kraju, da se na brzinu ubaci isti dan i glasanje o Zakonu o vojsci. Poslanici SLS-a nisu ušli u salu, niti bilo ko od Srba, a zakon ne može da se usvoji bez nas. Iako su glasanje pomerili, naš stav je nepromenjen i nećemo učestvovati u radu ni danas. Bićemo u parlamentu, ali ne i u sali, kaže Saša Milosavljević, šef poslaničke grupe SLS-a.

2024 © - Vesti online