Utorak 06.05.2014.
05:22 >> 09:45h
N. Jokić - Vesti

Amerika će progutati Evropu

TAFTA je geopolitički projekat sagrađen na ideji o sudaru civilizacijaČ Žan Lik Melanšon
 


Jedan od njihovih oštrih kritičara je Atak, nevladina organizacija za borbu protiv globalizacije koja tvrdi da će TAFTA dovesti do "masovnog gubitka posla" naročito u oblasti poljoprivrede.

Ekonomski NATO omča za Evropu


Atak ukazuje šta se dogodilo sa sličnim ugovorom koji su 1993. godine sa SAD potpisale Kanada i Meksiko. Tadašnji predsednik Klinton najavljivao je 20 miliona radnih mesta da bi se deset godina kasnije ispostavilo da je efekat bio obrnut jer je devet stotina hiljada američkih građana izgubilo posao. Koristi su imale samo velike uvozno-izvozne korporacije u čijem interesu vlada i vodi spoljnu i trgovinsku politiku.

Tržište od 820 miliona potrošača

Jedino što je za sada izvesno to je da pripreme za ugovor o stvaranju zone slobodne razmene između SAD (TAFTA) traju u tajnosti već desetak godina. Pregovori su zvanično počeli u junu prošle godine. Cilj sklapanja TAFTA je stvaranje zajedničkog tržišta od 820 miliona potrošača. Ono bi predstavljalo trećinu ukupne trgovinske razmene na planeti. Pregovori bi trebalo da budu završeni 2015. godine posle čega bi ugovor trebalo da odobri 28 država članica EU, a zatim i Evropski parlament.


Mnogi smatraju da je TAFTA rezultat američkog projekta stvaranja zapadnog tržišta kako bi sprečili ekonomsku dominaciju Kine i Rusije. SAD zato moraju da "progutaju" evropsko tržište tim pre što su pregovori sa "novim ekonomijama" BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija i Južna Afrika) u ćorsokaku jer ove zemlje ne prihvataju diktat Vašingtona i država koje ga slede.


"To je geopolitički projekat sagrađen na ideji o sudaru civilizacija", kaže Žan Lik Melanšon, evropski poslanik i lider Levičarskog fronta u Francuskoj.


Raul Mark Ženar, poznati belgijski politikolog i savetnik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu ističe da se zvanično pregovara o ukidanju transatlantskih carinskih prepreka mada su te prepreke već odavno zapravo u svim domenima izbrisane osim kad je reč o poljoprivredi i tekstilu.


"To znači da je suština u ukidanju evropskih normi kako bi se otvorila vrata za do sada zabranjene proizvode američke industrije. Obratite pažnju jedino trgovina oružjem nije obuhvaćena pregovorima o stvaranju zone slobodnog tržišta ", ističe Ženar.


Ženar ne veruje u priču da su osnova pregovora o TAFTA "zajedničke vrednosti SAD i Evrope".


"SAD nisu potpisale nijednu međunarodnu konvenciju o međunarodnim sudovima, ni o zaštiti prava radnika, ni o klimi, ni o očuvanju prirode. Njihov zakon na primer kaže da privatnici mogu neograničeno da finansiraju političke stranke i njihove kandidate. To u principu znači da ako imate veoma mnogo novca vi možete da kupite predsednika", rekao je Ženar nedavno na predavanju u Perpinjanu koje je na internetu izazvalo veliko interesovanje.


Sutra: Brisel u šaci gospodara sveta    

2024 © - Vesti online