Ponedeljak 05.05.2014.
13:21
Beta

Srbija oseća posledice krize u Ukrajini

Srbija mora da sarađuje sa MMF-om: Jorgovanka Tabaković 

- Već imamo probleme s plaćanjem, ako se radi o plaćanju u dolarima. Rizikujemo ako je destinacija Rusija sa kojom imamo vrlo razvijene odnose, koja nam je najvažniji spoljnotrgovnski partner -  rekla je Tabakovićeva u predavanju polaznicima Škole nacionalne odbrane u Vojnoj akademiji Vojske Srbije.


Prema Tabakovićevoj, Srbiji, koja je visoko zadužena zemlja i finansijski zavisna, potrebna je saradnja s međunarodnim finansijskim instuticijama.

Srbiji je, kao je istakla, potreban aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao najznačajnijom međunarodnom finansijskom institucijom, jer za rezultat ima smanjenje rizika zemlje i povećanje poverenja investitora.

- Saradnju s MMF-om ne treba nikako kvalifikovati kao 'slamku spasa', već kao saradnju na umanjivanju negativnih posledica - rekla je guvernerka centralne banke Srbije.


Tabakovićeva je istakla i da su devizne rezerve Srbije na visokom nivou i da su više nego dovoljne, ne samo da pokriju sedmosesečni uvoz već i da posluže za redovno izmirivanje obaveza države stranim kreditorima.

2024 © - Vesti online